Haarverzorging in een zero-waste badkamer

Verzorgde, glanzende lokken geven je look net dat tikkeltje extra. Commerciële haarverzorgingsproducten bevatten vaak agressieve ingrediënten die je hoofdhuid irriteren. En ze zijn verpakt in niet-recycleerbare plastic flessen. Daar gaan onze haren van overeind staan! Kies liever voor natuurlijke producten die je haren in alle zachtheid reinigen en verzorgen. In duurzame verpakkingen of gewoon helemaal verpakkingsvrij. Lees snel verder voor onze tips en tricks over natuurlijke en zero waste haarverzorging.

Refyld shampoo ultra zachtShampoo

Het Franse merk Pachamamaï maakt vaste shampoos voor een brede waaier aan haartypes. De shampooblokjes schuimen goed en spoelen gemakkelijk uit. Een shampooblokje van Pachamamaï gaat twee keer zolang mee als een gewone bus shampoo en is volledig plasticvrij. Ook Ayluna en Niyok hebben verschillende shampooblokjes.

Tip: Laat je shampooblokje drogen op een kussentje zodat overtollig water en zeepresten kunnen wegvloeien. Zeep en blokjes die te klein geworden zijn, kan je opgebruiken met een zeepzakje.

Was je je haren liever met een vloeibare shampoo, dan heeft Refyld een ultrazachte shampoo in een glazen fles met pompje. Superhandig is de Refyld shampoo ultra zacht navulling. Deze navulverpakking van gerecycleerd papier is voor 100% recycleerbaar. Hiermee vul je je glazen flesje weer in een mum van tijd en de lege verpakking kan gewoon mee met het papier- en kartonafval.

Conditioner

Als natuurlijk alternatief voor gewone conditioner kan je kiezen voor de conditioner in een blokje van Ayluna, conditionerblokje van Pachamamaï, de 2-in-1 shampoo en conditioner blokjes van Niyok of een kwaliteitsvolle plantaardige olie. De oliën van Olmühle Solling zijn biologisch, koudgeperst en verpakt in donkere, glazen flessen. Het conditionerblokje van Pachamamaï Smooth is geschikt voor alle haartypes en voor dagelijks gebruik, ontwart op zachte wijze, maakt het haar weer glanzend en soepel en is enkel verpakt in een doosje van gerecycleerd karton.

Masseer een klein beetje haarolie in de uiteindes van je handdoekdroge haar na het wassen. Arganolie is goed bij droog of beschadigd haar en geeft glans aan donkere haren. Broccoli olie zorgt voor een betere doorkambaarheid.

Borstels en kammen

Ook plastic haarborstels en kammen zijn niet recycleerbaar en dragen dus bij aan onze afvalberg. Bovendien maken ze het haar statisch, in tegenstelling tot houten borstels en kammen. De borstels van Kost Kamm worden met de hand gemaakt in Duitsland van lokaal hout uit duurzaam beheerde bossen en andere milieuvriendelijke materialen. Ze gaan jaren tot tientallen jaren mee.Kost Kamm houten haarspeld

Styling

Zelfs haarspeldjes en elastiekjes zijn vaak gemaakt van milieuonvriendelijke materialen. De haarelastiekjes van het Duitse merk Degree, daarentegen, worden in een sociale werkplaats gemaakt van zachte biologische katoen. De haarspelden van Kost Kamm zijn met de hand gemaakt in Duitsland uit lokaal hout en nikkelvrij metaal.

Maak-het-zelf

En uiteraard hebben we ook diy-recepten voor je. 100% natuurlijk, vegan en zero waste. Welke ga jij uitproberen? Je kan kiezen uit deze recepten: shampoo blokje, shampoo poeder, conditioner blokje, conditionercrème, haarcrème en anti-frizz haarspray.

In de vorige blogs hadden we het over gezichtsverzorging en lichaamsverzorging. In de volgende blog vertellen we je meer over persoonlijke hygiëne in een zero-waste badkamer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.