Persoonlijke hygiëne in een zero-waste badkamer

Na de verzorging van ons gezicht, lichaam en haren, nemen we vandaag onze persoonlijke hygiëne onder de loep. Want ook hier kunnen we heel wat besparen op onze ecologische voetafdruk. Dat onze planeet niet gelukkig wordt van wegwerpscheermesjes en papieren zakdoekjes staat als een paal boven water. Maar heb je al eens gedacht aan alle plastic tandpastatubes, honderden tampons, maandverbanden en inlegkruisjes of meters plastic flosdraad die we elk jaar weggooien? Dat moet toch beter kunnen? Zeker! En daar helpen we je graag bij.

Tandenborstel, tandpasta en flosdraad

Hydrophil tandenborstel

Normaal gezien vervang je je tandenborstel elke drie maanden. Dat zijn vier tandenborstels op een jaar, 40 op tien jaar en 320 op een gemiddeld mensenleven! We kunnen natuurlijk niet zonder, maar we kunnen wel kiezen voor een duurzamer alternatief dan eentje van plastic. Een tandenborstel van composteerbare bamboe is even effectief als zijn plastic broertje en gooi je achteraf gewoon bij het groenafval of op de composthoop.

Zonder een lekkere tandpasta met een fris smaakje is onze poetsbeurt niet compleet. Tandpasta zit vaak in plastic tubes, maar gelukkig zijn er ook groenere opties. Experimenteer eens met tandpastatabletjes, een tandpastablokje, tandpoeder of tandzeep en zie wat je leuk vindt. Daarna nog even flossen met flosdraad of je mond spoelen met kruidenmondwater en klaar!

Scheermes, scheerzeep en aftershave

Ook plastic wegwerpscheermesjes dragen bij aan onze wereldwijde afvalberg. Je kan ze nochtans heel gemakkelijk vervangen door een scheermes uit verchroomd metaal met verwisselbare mesjes. Het scheermes zelf gaat tientallen jaren mee. De verwisselbare mesjes zijn gemaakt uit roestvrijstaal en kunnen volledig gerecycleerd worden.

Gebruik voor het scheren de Friendly Soap scheerzeep (in blok) of de Fair Squared vloeibare scheerzeep zodat je scheermesje gemakkelijk over je huid glijdt. Na het scheren, kan je je huid verzachten en hydrateren met de argan of abrikoos aftershave van Fair Squared, verpakt in bruine glazen flessen.

organicup menstruatiecup maat ATampons, maandverband en inlegkruisjes

Gewone katoenen tampons zijn niet alleen slecht voor het milieu, maar ook voor onze gezondheid. Deze tampons absorberen niet alleen menstruatiebloed, maar ook natuurlijk vloeistoffen die de vagina gezond houden. Dit kan irritatie en droogheid veroorzaken. Een siliconen menstruatiecup, daarentegen, vangt enkel bloed op en kan je tot 12 uur dragen alvorens hem leeg te maken. Een kwaliteitsvolle menstruatiecup gaat bovendien jaren mee.

Wegwerpmaandverband en -inlegkruisjes kan je vervangen door herbruikbare varianten van biologisch katoen. Zes wasbare inlegkruisjes gaan even lang mee als 450 wegwerpinlegkruisjes. Vijf wasbare maandverbanden gaan even lang mee als 375 wegwerpmaandverbanden.

Wattenstaafjes en zakdoeken

Gewone wattenstaafjes zijn gemaakt van plastic of niet-duurzaam geteeld en geoogst hout, met watten aan de uiteindes. De wattenstaafjes van Hydrophil, daarentegen, zijn gemaakt van bamboe en biologisch katoen, en kan je na gebruik volledig composteren.

Last but not least, de goede, oude zakdoek. Als we verkouden zijn, huilen van verdriet of geluk of als het ijsje van onze bengel tot achter zijn of haar oren hangt. Onze zakdoek staat altijd paraat en gaat jaren mee. Waarom zouden we zo een duurzaam item vervangen door papieren zakdoekjes die het milieu schaden en de huid onder onze neus irriteren? Heb je geen stoffen zakdoeken meer liggen? Ga dan voor een paar heerlijk zachte exemplaren uit fairtrade biokatoen van FairSquared.

 

Volgende week nog meer ideeën en tips voor een zero-waste badkamer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.