Persoonlijke hygiëne in een zero-waste badkamer

Na de verzorging van gezicht, lichaam en haren, nemen we vandaag onze persoonlijke hygiëne onder de loep. Want ook hier kunnen we onze ecologische voetafdruk voor een groot stuk verkleinen. Dat onze planeet niet gelukkig wordt van wegwerpscheermesjes en papieren zakdoekjes staat als een paal boven water. Maar heb je ook al eens gedacht aan alle plastic tandpastatubes, honderden tampons, maandverbanden en inlegkruisjes of meters plastic flosdraad die we elk jaar weggooien? Dat moet toch beter kunnen? Zeker! En daar helpen we je graag bij.

Tandenborstel, tandpasta en flosdraad

Hydrophil tandenborstel

Een tandenborstel vervang je best om de drie maanden. Dat zijn vier tandenborstels per jaar, 40 op tien jaar en 320 in een gemiddeld mensenleven! Ook hier kunnen we kiezen voor een duurzamer alternatief in plaats van eentje van plastic. Een tandenborstel van composteerbare bamboe is even effectief als zijn plastic broertje maar deze gooi je achteraf gewoon bij het groenafval of op de composthoop in plaats van bij het restafval.

Zonder een lekkere tandpasta met een fris smaakje is onze poetsbeurt niet compleet. Tandpasta zit vaak in plastic tubes, maar gelukkig zijn er ook groenere opties. Experimenteer eens met tandpastatabletjes, een tandpastablokje, tandpoeder of tandzeep en zie wat je leuk vindt.

Misschien gaat je voorkeur toch meer uit naar tandpasta in een glazen pot of fles. Endro tandpasta rode vruchten, pepermunt en citroen zijn verpakt in een glazen beugelpot met bijhorende houten spatel. Je lege potje (volledig proper gemaakt en zonder etiket) kan je bij ons binnenbrengen. Wij sturen het terug op naar Endro, waar het terug in het productieproces gebracht wordt. Refyld tandpasta munt is verpakt in een glazen fles. Superhandig zijn de navulverpakkingen op basis van cellulose. Hiermee kan je je glazen flesje weer vullen, de lege verpakking kan gewoon mee met het oud papier.

Daarna nog even flossen met flosdraad, interdentale borsteltjes gebruiken of je mond spoelen met kruidenmondwater en klaar! Of wat dacht je van deze mooie koperen tongschraper?

Scheermes, scheerzeep en aftershave

plaine pulverwunderOok plastic wegwerpscheermesjes dragen bij aan onze wereldwijde afvalberg. Je kan ze nochtans heel gemakkelijk vervangen door een scheermes uit verchroomd metaal met verwisselbare mesjes. Het scheermes zelf gaat tientallen jaren mee. De verwisselbare mesjes zijn gemaakt uit roestvrijstaal en kunnen volledig gerecycleerd worden.

Gebruik voor het scheren de Friendly Soap scheerzeep (in blok), het scheerpoeder van Plaine, of de Fair Squared scheerolie zodat je scheermesje gemakkelijk over je huid glijdt. Na het scheren, kan je je huid verzachten en hydrateren met de argan of abrikoos aftershave van Fair Squared, verpakt in bruine glazen potten.

Tampons, maandverband en inlegkruisjes

Gewone katoenen tampons zijn niet alleen slecht voor het milieu, maar ook voor onze gezondheid. Deze tampons absorberen niet alleen menstruatiebloed, maar ook natuurlijk vloeistoffen die de vagina gezond houden. Dit kan irritatie en droogheid veroorzaken. Een siliconen menstruatiecup, daarentegen, vangt enkel bloed op en kan je tot 12 uur dragen alvorens hem leeg te maken. Een kwaliteitsvolle menstruatiecup gaat bovendien jaren mee.

Wegwerpmaandverband en -inlegkruisjes kan je vervangen door herbruikbare varianten van biologisch katoen. Zes wasbare inlegkruisjes gaan even lang mee als 450 wegwerpinlegkruisjes. Vijf wasbare maandverbanden gaan even lang mee als 375 wegwerpmaandverbanden.Refyld deo aloe vera

Deodorant

Een aluinblokje is het meest duurzame en natuurlijke alternatief voor een gewone deodorant. Dit blokje van 100% aluinsteen regelt de transpiratie en voorkomt ongewenste geuren. Heb je toch graag een deodorant met een lekker geurtje? Dan kan je kiezen voor het deo fresh up blokje van Pachamamaï, de deocrèmes van I+M of de hervulbare deo-roller van refyld met zijn 100% recycleerbare navulverpakking. Of je maakt lekker zelf je deo-roller.

Wattenstaafjes en zakdoeken

LastSwab BasicGewone wattenstaafjes zijn gemaakt van plastic of niet-duurzaam geteeld en geoogst hout, met watten aan de uiteindes. De wattenstaafjes van Hydrophil, daarentegen, zijn gemaakt van bamboe en biologisch katoen, en kan je na gebruik volledig composteren. Herbruikbare wattenstaafjes zijn er ook. Het Escurette oorlepeltje wordt in Frankrijk met de hand gemaakt uit FSC hout. En de Last Swab is een herbruikbare siliconen versie van het wegwerpstaafje.

Last but not least, de goede, oude zakdoek. Als we verkouden zijn, huilen van verdriet of geluk of als het ijsje van onze bengel tot achter zijn of haar oren hangt. Onze zakdoek staat altijd paraat en gaat jaren mee. Waarom zouden we zo een duurzaam item vervangen door papieren zakdoekjes die het milieu schaden en de huid onder onze neus irriteren? Heb je geen stoffen zakdoeken meer in huis? Ga dan voor een paar heerlijk zachte exemplaren uit fairtrade biokatoen van Fair Squared.

In de volgende blog nog meer ideeën en tips voor een zero-waste badkamer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.