15 ingrediënten in nagellak die je beter kan vermijden

Gewone nagellak wordt volledig uit synthetische ingrediënten gemaakt. Veel van die ingrediënten zijn jammer genoeg schadelijk of zelfs ronduit giftig. Een veilige en natuurlijke nagellak is niet zo makkelijk om te produceren. Een 100% natuurlijke (plantaardige) nagellak bestaat eenvoudig weg (nog) niet. Als je nagellak gebruikt, wil je graag dat de nagellak een uitgebreid kleurenpalet heeft, dat het niet gaat afbreken en dat het glanst. Bovendien worden vaak visschubben, luizen, luizeneitjes of -afscheiding gebruikt als kleurstof of lak. Niet echt ingrediënten om blij van te worden.

Ingrediënten in nagellak die je beter kan vermijdenKia Charlotta nagellak Confident

 • Formaldehyde wordt in nagellak gebruikt als bewaarmiddel en zorgt ervoor dat de lak hard wordt. Het is wetenschappelijk bewezen dat dit een ingrediënt is dat verschillende soorten van kanker kan veroorzaken.
 • Tolueen is een ingrediënt uit de petroleumindustrie dat de nagellak verdunt en ervoor zorgt dat de nagellak goed gemengd blijft. Het irriteert, bemoeilijkt de ademhaling en maakt je misselijk. Tolueen zorgt ook voor beschadigingen aan het ongeboren kind.
 • Dibutylftalaat (DBP) is een weekmaker die zorgt voor een zachtere nagellak die minder snel barst en dus langer op je nagel blijft zitten. Dit ingrediënt is in verschillende onderzoeken al aangetoond als hormoonverstorend en schadelijk voor het milieu.
 • Formaldehyde hars is schadelijk voor het milieu en irriteert de huid, longen en ogen.
 • Kamfer verdoezelt de geur van chemicaliën, maar kan erg irriterend zijn voor de huid, ogen en longen.
 • Trifenylfosfaat (TPHP) is een stof die er voor zorgt dat de nagellak hard wordt en blijft. Het is een hormoonverstoorder en is schadelijk voor het immuunsysteem en zenuwstelsel.
 • Adsorbeerbare organische halogeenverbindingen (AOX) en Ethyl Tosylaminde zijn ronduit giftig.
 • Ethanolamine (DEA) zorgt voor de crème-achtige structuur van nagellak, maar vormt ook kankerverwekkende nitrosaminen.
 • Siliconen zorgen ervoor dat nagellak sneller droogt, maar verstoort het hormonale evenwicht en breekt niet af in wateroppervlakken (is dus niet biologisch afbreekbaar).
 • Propyleenglycol wordt in nagellak gebruikt als verdikker of oplosmiddel, is irriterend (huid, ogen, longen) en versnelt de opname van andere chemicaliën in het bloed.
 • Parabenen worden gebruik als bewaarmiddel. Parabenen bootsen het vrouwelijke oestrogeen na met hormonale disbalans tot gevolg. Het reageert ook op UVB-stralen met DNA beschadiging als gevolg.
 • Pijnboomhars zorgt ervoor dat de nagellak goed blijft zitten, maar is een gekend allergeen dat sterke allergische reacties kan uitlokken.
 • Xylene maskeert de geur van nagellak. Het is irriterend (voor huid, ogen, longen), tast het zenuwstelsel aan en is hormoonverstorend.
 • Synthetisch parfum is een gekend allergeen en kan irriterend zijn voor de huid, ogen en longen.
 • Dierlijke ingrediënten zoals carmine worden gebruikt als kleurstof.

Veilige gifvrije nagellak

Gelukkig zijn er vandaag bedrijven die wél de moeite doen om veilige gifvrije nagellak te produceren. 3-free nagellak bevat geen formaldehyde, tolueen en dibutylftalaat (DBP). 4-free nagellak bevat ook geen formaldehyde hars en 5-fee nagellak bevat ook geen kamfer. Een 5-free nagellak bevat dus minder schadelijke ingrediënten dan een 3-free nagellak. Er is echter geen echte richtlijn welke ingrediënten een nagellak niet mag bevatten, om het een 7-free, 8-free, 12-free of 15-free nagellak te noemen. Hierin zijn de producenten vrij. Dat wil ook zeggen dat niet elke 8-free nagellak producent de zelfde 8 ingrediënten vermeden heeft.

De Kia-Charlotta nagellak was sinds de start in 2017 al 14-free maar de nieuwe collectie van herfst-winter 2020 is 15-free. WOW!

Met Kia-Charlotta kan je dus veilig je nagels lakken. In heel veel kleurtjes, makkelijk aan te brengen en lang houdbaar. Net zoals je gewend bent van conventionele nagellak, en zonder al die schadelijke chemicaliën!

2 Replies to “15 ingrediënten in nagellak die je beter kan vermijden”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.