Hoe overschakelen op natuurcosmetica?

Alles wat je op je huid smeert, zou zo zuiver moeten zijn dat je het kan opeten. Helaas is dit met de meeste producten die je in de supermarkt of apotheek vindt niet het geval. Vandaag weten we niet meer wat er in onze verzorgingsproducten zit. Wat dacht je van lood in je lippenstift, kankerverwekkende stoffen in je shampoo of hormoonverstoorders in je dagcrème? Volgens de fabrikanten is dit in kleine hoeveelheden niet schadelijk. Maar als je weet dat de gemiddelde vrouw 12 verzorgingsproducten per dag gebruikt, dan is het een héél ander plaatje. Gelukkig zijn er voldoende alternatieven, die veel gezonder zijn voor je huid en voor het milieu. Doe jezelf een plezier en ga voor natuurcosmetica.

Greenwashinggreenwashing

Dat meer en meer mensen geïnteresseerd zijn in natuurlijke producten, is ook de grote cosmeticabedrijven opgevallen. Zij brengen nu ook een natuurlijke series op de markt. Of in ieder geval wat zij begrijpen onder natuurlijke producten. Er mogen dan wel natuurlijke ingrediënten aanwezig zijn, meestal is het in een lage concentratie. Het blijven dan ook gewone conventionele producten die enkel in groen jasje zijn gestoken. Greenwashing noemt men dat met een chic woord.

Natuurcosmetica is niet klaar en duidelijk gedefinieerd. Er zijn meerdere keurlabels, en spijtig genoeg met allemaal andere waarden en betekenissen. Zo heb je bij voorbeeld het Ecocert keurmerk uit Frankrijk of het Soil Association keurmerk uit Engeland die beide het synthetische bewaarmiddel Phenoxyethanol toelaten. Het is dan aan de producent zelf om te kiezen of ze voor 95% natuurlijk gaan. Of voor 100%. Of voor eender welk percentage daartussen. Dit kan binnen eenzelfde merk andere percentages zijn, afhankelijk van het product, en dat maakt het voor de consument uiteraard niet makkelijk. Veel makkelijker wordt het met de labels BDIH, Natrue en ICEA.

Als je de supermarkt, apotheek, drogisterij binnenkomt, staan er je duizenden producten. Welke producten kiezen? Wat is greenwashing? Wat is natuurcosmetica? Veel mensen lopen verloren in het ondoordringbare woud van cosmeticaproducten.

Speld in een hooiberglogona natuurcosmetica

Natuurcosmetica vinden is zoals zoeken naar een speld in een hooiberg. En waar je bij een hooiberg een magneet nodig hebt om de speld te vinden, is het bij natuurcosmetica handig als je de labels kent.

Een keurmerk voor natuurcosmetica helpt om niet alleen greenwashing uit te sluiten, maar ook om je te helpen in de zoektocht naar het juiste product of het juiste merk. Het voordeel van een goed keurmerk zoals BDIH, Natrue of ICEA, is dat je de ingrediëntenlijst niet hoeft uit te pluizen. Wat uiteraard het belangrijkste is, is dat het product past bij je huidtype. Ook hoe ecologisch het bedrijf of het product is, hoeveel percentage biologisch het product is, komen er ingrediënten uit fair trade projecten? Welke waarden zijn belangrijk voor het bedrijf?

Overschakelen naar natuurcosmetica

Bij het overschakelen naar natuurcosmetica heb je een beetje nieuwsgierigheid, zin om te experimenteren en wat geduld nodig. Niet omdat je niet meteen de juiste producten zou vinden, maar omdat je huid tijdens het omschakelen zal detoxen van de synthetische ingrediënten. Tijdens het detoxen kan het perfect mogelijk zijn dat je huidbeeld veranderd.

Overschakelen kan op elk moment. Als je je gezichtsverzorgingsproducten in één keer overschakelt, zal het proces minder tijd innemen. Product per product overschakelen gaat het traagst, maar is het vriendelijkst voor het budget. Telkens als er een product op is, vervang je het met natuurcosmetica. Laat je begeleiden door een natuurcosmetica-expert, hij of zij zal je juiste huidtype en -conditie kunnen vaststellen en je persoonlijk adviseren welke producten voor jou het beste zullen zijn.

De makkelijkste producten om over te schakelen zijn douchecrème, bodylotion en deodorant. Daarna zijn de make-up remover en lippenstift aan de beurt. Pas daarna zijn gezichtsreiniger en dagcrème aan de beurt. Bekijk je huidbeeld na 4 weken. Niet tevreden? Praat erover met je natuurcosmetica-expert en schakel eventueel over naar een andere reeks of een ander merk.

Meer dan dagcrème alleenevery day is earth day

Als je gewoon bent om in de apotheek of de parfumerie verzorgingsproducten te kopen, dan is natuurcosmetica niet duurder. Zelfs voor diegenen die normaal verzorgingsproducten in de supermarkt kopen, is er sinds kort ook budget-natuurcosmetica.

Natuurcosmetica gebruiken is niet alleen voor jouw huid een groot verschil. Je doet er ook het milieu een gunst mee. Natuurcosmetica is veel minder of zelfs niet milieubelastend, heeft een veel lagere of geen CO2 afdruk, geeft arbeidskansen aan mensen uit sociale tewerkstelling, geeft een eerlijk loon aan boeren, wordt geproduceerd met groene energie en verpakt met behulp van gerecycleerde grondstoffen,…

Natuurcosmetica gebruiken is meer dan smeren. Het is een levensstijl en zet een hele keten in beweging, waar wacht je nog op? 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.