Bouw mee aan een brug in Madagascar

Madagascar is een pittoresk eiland en één van de meest diverse landen ter wereld. Niet alleen qua fauna en flora, ook klimatologisch en cultureel. Je vindt er ook diverse landschappen, van tropische regenwouden en bergachtige hooglanden, moerassige delta’s tot kurkdroge steppe.

ravintsara-landschaft-meer

Fair trade plantage

Farfalla is sinds 2012 één van de vier initiatiefnemers van de fair trade plantage “Les Aromatiques bio du Sambirano” in het tropische gebied van Ambanja en het nabij gelegen eiland Nosy Be. Ambanja is een kleine stad in het noordwesten van Madagascar aan de monding van de rivier Sambirano. De plantage ondersteunt voornamelijk vrouwelijke plukkers en ongeveer 2000 lokale boeren. De plukkers, boeren en hun gezinnen hebben een ziektekostenverzekering (zoals vergelijkbaar in Europa) en toegang tot een medisch centrum. Er zijn ook schone toiletten en douches.

Met opbrengst uit het project is de voorbije jaren de renovatie van de dorpsschool gefinancierd. Er is een landbouwexpert aangesteld die de lokale boeren heeft geleerd hoe ze met een lager waterverbruik lekkere biologische rijst kunnen telen. Zo werd het rendement in hun eigen moestuintjes verhoogd.

Biologische kruiden en etherische oliën

De plantage werkt volgens de principes van de biologische landbouw. Hierdoor worden niet alleen de best mogelijke kwaliteit van planten geteeld, de duurzame teelt zorgt voor het behoud van de goede bodem en voor velen ook werk aan een eerlijk loon. In de plantage worden meer dan 25 verschillende kruiden en planten geteeld en gedestilleerd tot etherische olie.

combo-arbeit

Kerstmis schenking

Sinds 2012 schenkt Farfalla elk jaar met Kerstmis 5000 CHF (4650 euro) aan de plantage. Hiermee werd al het medisch centrum gefinancierd. En een stoel en de benodigde apparatuur konden worden aangeschaft voor een openbare tandartspraktijk. Meer dan 30000 mensen uit de omgeving hebben sindsdien toegang tot tandzorg.

Een nieuwe brug

Vorig jaar zijn ze het “Brug-project” gestart. In het dorp Matsaborilava is er een school. De brug naar de school is echter in vervallen staat en zo goed als het hele regenseizoen onbruikbaar voor de kinderen. De rivier kan overgestoken worden met de kano, maar dat is met de sterke stroming erg gevaarlijk. De brug is de voorbije jaren al enkele malen hersteld, net voldoende tot aan het volgende regenseizoen.

Farfalla heeft zich geëngageerd om te zorgen voor een nieuwe brug. Met een gift van 5000 CHF (Kerstmis 2015) zijn ze alvast gestart met de bouw. De dorpelingen bouwen zelf aan de brug onder begeleiding van enkele getrainde professionals. Voor een solide brug met goede bouwmaterialen is er echter 6500 tot 10000 CHF (6000-9500 euro) nodig.

Bouw je mee aan deze brug? Voor elke verkochte Farfalla Be Beautiful gelukscrème gaat er 1 euro naar het brug-project en maak je dus ook de kinderen in Madagascar gelukkig!

farfalla be beautiful gelukscrème

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.