Over BDIH

Het BDIH keurmerk geeft een duidelijk en betrouwbaar signaal tussen het alsmaar groeiende aanbod van natuurcosmetica. Met het BDIH keurmerk beschik je over de garantie dat de producten geproduceerd zijn met enkel die ingrediënten die voldoen aan de strikte specificaties, de “BDIH-Standard”. Onafhankelijke certificeringsorganen controleren de geregistreerde natuurcosmetica, en enkel die producten die voldoen, krijgen de toelating om het BDIH logo op hun verpakking te plaatsen.

bdihSinds de officiële introductie van het BDIH keurmerk in de lente van 2001, zijn ondertussen ongeveer 8000 producten gecertificeerd. Door de regelmatige controles wordt verzekert dat je krijgt wat je verwacht: echte natuurcosmetica, goed voor jou en het milieu.

Transparante regels

  • Voor zover als mogelijk, komen de plantaardige ingrediënten uit gecontroleerde biologische landbouw of gecontroleerde wildpluk. Tijdens het oogsten en verwerken van grondstoffen wordt de natuur zo min mogelijk verstoord. Biologische ingrediënten uit eerlijke handel krijgen de voorkeur.
  • Alle gebruikte ingrediënten, materialen en afgewerkte producten zijn dierproefvrij. Het is verboden om ingrediënten te gebruiken die verworven zijn uit dierlijke kadavers. Het is ook verboden om producten te verkopen of ter registratie aan te bieden in China (persbericht december 2013).
  • Het verwerken van de grondstoffen naar natuurcosmetica moet gebeuren met zorg voor het milieu en in zo weinig mogelijk processen. Genetisch gemanipuleerde grondstoffen worden geweerd.
  • Herbruikbare en bio-afbreekbare materialen krijgen de voorkeur.
  • Minerale ingrediënten zijn toegestaan behalve : synthetische kleur- en smaakstoffen, siliconen, petroleumproducten (paraffine, vaseline) en ge-ethoxycleerde ingrediënten (SLS-en)
  • Enkel ingrediënten die bekomen worden uit natuurlijke materialen zoals vetten, oliën, wassen, lecithines, lanolines, suikers en eiwitten mogen gebruikt worden. De toegelaten chemische verwerkingsprocessen zijn gelimiteerd en duidelijk omschreven.
  • Om er voor te zorgen dat de producten microbiologisch veilig zijn, zijn enkele natuuridentieke bewaarmiddelen toegelaten. Zoals benzoëzuur, salicylzuur, sorbinezuur en benzylalcohol. Wanneer deze bewaarmiddelen gebruikt worden, moet dit ook duidelijk vermeld worden op de verpakking.
  • Het is verboden om grondstoffen, materialen of afgewerkte producten te desinfecteren via radioactieve straling.

Een natuurcosmeticaproduct mag enkel beschreven worden als “biologisch” wanneer het aandeel aan biologische ingrediënten minstens 95% bedraagt van het totaal aan ingrediënten.

Water en mineralen zijn natuurlijke materialen maar kunnen niet gebruikt worden om het biologische percentage van een natuurlijk product te berekenen. Anders zouden fabrikanten het biologische percentage kunnen beïnvloeden door simpelweg water toe te voegen aan hun product.

Op de verpakking moet voor de consument duidelijk zichtbaar zijn, welke ingrediënten uit gecontroleerde biologische landbouw afkomstig zijn, en welke uit conventionele landbouw.

Ontdek hier de producten die BDIH gecertificeerd zijn!