Natuurlijke reisapotheek

De zomervakantie is officieel begonnen! Tijd voor zon, zee, strand, bergen, bos … en helaas ook de bijhorende kwaaltjes. Van zonnebrand en insectenbeten tot blauwe plekken en reisziekte. Maar geen reden om jouw vakantie te laten verpesten, want met een natuurlijke reisapotheek zit je safe!

Kokosolie

 

Ölmühle Solling kokos olie 250

Kokosolie is een echte multitasker. Hydraterend voor je gezicht, lippen, handen, voeten en de rest van je lichaam na een dagje in de zon of zee.

Ook je haren kunnen in de zomer extra hydratatie gebruiken. Wrijf je haren voor het slapengaan in met kokosolie, bind ze samen en laat een nachtje inwerken (leg een handdoek op je hoofdkussen). Was je haren de volgende ochtend met je favoriete shampoo en klaar! Onder de douche kan je kokosolie meteen ook gebruiken om je te scheren. Masseer achteraf nog een beetje kokosolie in je haarpunten als leave-in conditioner.

Kokosolie is ook een prima make-up remover (inclusief voor mascara). Verwarm wat kokosolie tussen je vingertoppen en masseer over je gezicht en oogleden. Verwijder make-up met een watje.

Goudsbloemolie

Goudsbloem- of calendulaolie kalmeert o.a. ontstekingen, allergieën en jeuk (bv. door een insectenbeet of -steek). Deze verzachtende olie komt ook goed van pas bij zonnebrand.

Tip: Maak je eigen herstellende aftersunolie door 50ml goudsbloemolie te mengen met 35 druppels spijklavendel etherische olie. Giet in een donker flesje met pompflacon en breng regelmatig aan tot de huid hersteld is. Handig: je kan ditzelfde mengsel ook gebruiken bij steken of beten.

Roomse kamille hydrolaat

Roomse kamille hydrolaat is ideaal om wonden te ontsmetten en werkt meteen ook ontstekingsremmend en verzachtend. Ook te gebruiken bij jeuk.
Dit hydrolaat is geschikt voor kinderen. Volwassenen kunnen ook lavendel hydrolaat gebruiken als alternatief.

Aloe vera gel

Aloë vera gel verkoelt en verzacht de huid na zonnebrand. Het zorgt ook voor hydratatie en versnelt de celregeneratie.

Pepermunt etherische olie

Pepermunt etherische olie is dé oplossing bij spijsverteringsproblemen (indigestie, overgeven, diarree,…) en reisziekte. Basilicum etherische olie is een goed alternatief bij problemen met de spijsvertering.

Tip: druppel voor een lange autorit een beetje pepermunt etherische olie op de automatten vooraan in de wagen. Als je je misselijk voelt, adem je enkele keren diep in boven het flesje etherische olie en doe je een druppeltje op je tong.

Etherische olie van pepermunt werkt ook verlichtend bij hoofdpijn en migraine en oppeppend bij vermoeidheid. Tenslotte kan je een paar druppels aanbrengen in je nek aanbrengen ter verfrissing op hete dagen.

Strobloem etherische olie

Strobloem etherische olie is een natuurlijk middel tegen bloeduitstortingen. Gebruik 1 tot 2 druppeltjes puur meteen na een verwonding om blauwe plekken en builen te minimaliseren. Je kan deze etherische olie ook gebruiken bij zware benen, spataders en andere problemen met de bloedsomloop.

Tea tree etherische olie

Net zoals Roomse kamille hydrolaat, is tea tree etherische olie ideaal om wonden te ontsmetten. Nog beter: gebruik ze samen door 2 druppeltjes etherisch olie op te lossen in 1 eetlepel Roomse kamille hydrolaat. Was hiermee wonden uit. Je kan tea tree olie ook gebruiken bij schimmels en wratjes.

Citronella etherische olie

Javaanse citronella etherische olie beschermt je tegen muggen en andere insecten. Je kan de olie verstuiven met een ultrasone verstuiver of rechtstreeks aanbrengen op je lichaam (3-4 druppels verdunnen in een 1 theelepel plantaardige olie).
Tip: maak je eigen natuurlijk muggenmelk met dit eenvoudige recept.

Eucalyptus radiata etherische olie

Niet meteen iets waar je aan denkt in de zomer, maar door airco in gebouwen en vliegtuigen kan je ook op warme dagen verkouden worden. Eucalyptus radiata etherische olie is antiviraal, versterkt je immuniteit, maakt de luchtwegen open en zorgt dat slijmen worden opgehoest.

Ook nuttig in je reisapotheek…

En vergeet je natuurlijke zonnecrème niet!

Fijne vakantie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.