Het wandelpad Nazareth-Zuid is geopend!

Eind 2016 heeft onze lokale Natuurpuntafdeling meer dan 40 ha waardevolle natuur kunnen aankopen op Liers grondgebied. Dit natuurgebied: Nazareth-Zuid, is 26 ha groot en ligt tussen de Nazarethdreef en de Kleine Nete. Het sluit noordwaarts aan op de gebieden Nazareth-Noord, Kromme Ham en Steenbeemden ( in buurgemeente Kessel). Je vind er voornamelijk graslanden, moerassen, broekbossen en ruigtevegetatie.

Woeste natuuroase

Het natuurgebied Nazareth-Zuid is een rust-, voedsel- en/of broedplaats voor uilen, spechten en verschillende bedreigde vogelsoorten. Je kan er reeën spotten en vorig jaar kwam er zelfs een bever op bezoek. Daarnaast biedt het levende water van een oude Nete-arm (slenk), het ideale biotoop voor libellen, kikkers, padden en salamanders, zowel als voedselbron, als als voortplantingsplek. Ook botanisch is er veel potentieel en er werd eind 2019 een zeldzame zwam ontdekt.

Om deze natuurpracht te vinden hoef je als Lierenaar helemaal geen kilometers af te leggen. Door de fiets- en wandelbrug aan Sion ben je van hartje Lier binnen enkele minuten midden in deze natuuroase. Een knuppelpad leidt je over de slenk. Het kronkelend bospad is getuige van een spontane natuurontwikkeling. Die woeste natuur met merkwaardig gevormde bomen is een bijzonder waardevolle rust- en stilteplek.

Dank en inhuldiging

Met dank aan Stad Lier, alle Natuurpunt-vrijwilligers, gulle gevers en sponsors is er een educatief en bewegwijzerd wandelpad gecreëerd met trapconstructies op de Netedijken, een houten knuppelpad over de getijdenslenk en een schitterende boomstambank. Wij, als sponsor van het knuppelpad, zijn uiteraard supertrots dat wij ook een steentje hebben kunnen bijdragen om deze prachtige plek bereikbaar te maken voor iedereen die graag van rust en natuur wil genieten.

De officiële inhuldiging van het educatief pad werd tot tweemaal toe uitgesteld. Alle voorbereidende werken zijn uitgevoerd, en het pad is sinds het voorbije weekend geopend voor het publiek. Je kan dus zelf op ontdekking in dit mooie stukje van Lier!

Wil je dit project ook steunen, een gift is altijd welkom op BE56 2930 2120 7588, Natuurpunt, Coxiestraat 11, 2800 Mechelen met in de mededeling: “Gift 7250 Kleine Netevallei”.

Praktisch

Startpunt: Brug Sions-site, Lier. Voor je de brug overloopt vind je rechts een infobord met daarin folders van het wandelpad met info, route en een kaartje.

Aangezien het knuppelpad én het bospad niet geschikt is voor rolstoelgebruikers/buggy’s kan je de Netedijk blijven volgen en opnieuw aansluiten op de Nazarethdreef. Als eventuele extra lus van 2 km kunnen we Nazareth-Noord aanbevelen. In de lente hoor je daar de zang van de nachtegaal.

Via het bewegwijzerd wandelpad stap je 3 km, met de extra lus Nazareth-Noord erbij: 4,5 km.
Respecteer de natuur: laat geen afval achter, houd honden aangelijnd en wijk niet af van de wandelpaden.

Tip!

Het binnengebied bestaat voornamelijk uit broekbossen en beboste moerassen. Deze drassige bossen zijn permanent of tijdelijk overstroomd en onderhevig aan het grondwaterpeil. Nazareth-Zuid staat ook onder invloed van de getijden van de Kleine Nete. Wanneer je komt wandelen, kijk dan eerst eens naar de Nete. Is het hoog- of laagtij? Het natuurgebied ziet er elke keer anders uit!

Veel wandelplezier!

Bron en meer info: Marc Vermylen, 03 481 94 79, kristine.marc@skynet.be, www.natuurpuntdewielewaal.be Foto’s door: Iris Van Dessel www.druantia.be

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.