Waarom is DIY zonnecrème geen goed idee?

Bij Druantia zijn we absoluut fan van zelf cosmetica maken. Je hebt volledige controle over de ingrediënten, kwaliteit, hoeveelheden én… het is gewoon heel leuk om te doen. Maar toch moeten we daar een kanttekening bij maken. De samenstelling en bereiding van bepaalde verzorgingsproducten is namelijk zo complex dat je deze beter over laat aan specialisten. Een goed voorbeeld hiervan is zonnecrème.

Een doeltreffende zonnecrème of -spray beschermt je huid tegen schadelijke UVA- en UVB-straling. Te veel UVB-stralen veroorzaken zonnebrand met op lange termijn chronische huidschade of zelfs huidkanker. UVA-stralen dringen dieper in de huidlagen en beschadigen daar het bindweefsel. Hierdoor verliest de huid haar elasticiteit – met vroegtijdige veroudering en rimpels tot gevolg. Een goede zonnecrème is dus zeker geen overbodige luxe!

DIY zonnecrème is niet betrouwbaar

Voor een zonnecrème op de markt mag gebracht worden, moet men deze uitgebreid testen in een professioneel laboratorium. Daar worden onder andere de SPF-, UVA- en UVB-scores gemeten. Bij een homemade zonnecrème is het onmogelijk om deze te testen zonder deze apparatuur. Daarnaast heb je om een zonnecrème te produceren ook specifieke chemische vakkennis nodig. Een gelijkmatige verdeling van de beschermingsingrediënten over de huid, stabiliteit van het product, e.d. zijn immers ook heel belangrijk.

Argumenten voor DIY zonnecrème weerlegd

  • “Ik maak mijn zonnecrème zelf om synthetische stoffen die schadelijk zijn voor mijn huid en het milieu te vermijden.” Mensen met een gevoelige huid kunnen inderdaad allergisch reageren op synthetische zonnefilters, voornamelijk bij oxybenzone. Daarenboven zijn synthetische filters gekende hormoonverstoorders, beschermen ze minder tegen UVA-straling en beschadigen ze het zeemilieu. Tegenwoordig zijn er echter veel natuurlijke, biologische merken op de markt die resoluut kiezen voor minerale filters en andere huid- en milieuvriendelijke ingrediënten.
  • “Ik maak mijn zonnecrème zelf omdat het goedkoper is.” Zoals eerder gezegd, moet een zonnecrème uitgebreid worden getest in een labo om de doeltreffendheid te garanderen. Bovendien zijn onderzoekers constant in de weer om zonnecrèmetechnologie verder te ontwikkelen. Dit onderzoek en technologische ontwikkeling zie je ook terug in de prijs. De ingrediënten voor een DIY-zonnecrème zijn misschien wel goedkoper, maar de prijs die je betaalt voor opgelopen huidschade door onvoldoende zonnebescherming is bijzonder hoog.
  • “Ik maak mijn zonnecrème al jaren zelf en mijn familie en ik zijn nog nooit verbrand. Dus hij werkt!” Als je je zonnecrème niet professioneel hebt laten testen, kan je niet weten of deze werkt. Enkel UVB-stralen veroorzaken zonnebrand. Dus als je niet verbrandt, zegt dit enkel iets over de UVB-bescherming van je zonnecrème. Maar huidschade door UVA-straling is niet meteen zichtbaar. Je kan pas jaren later vaststellen hoe goed je DIY-zonnecrème beschermt tegen UVA-stralen. En dan is het al te laat.

Is er een natuurlijk, ecologisch alternatief voor DIY zonnecrème?

Ja hoor! Naast synthetische zonnecrèmes, zijn er ook heel wat betaalbare natuurlijke en milieuvriendelijke opties.

  • Sol de Ibiza zonnecrème SPF30Sol de Ibiza zonnecrème is een minerale zonnebrandcrème op basis van zink oxide en andere natuurlijke, biologische ingrediënten. Waterafstotend, vegan en geschikt voor alle huidtypes. Verpakt in een duurzaam metalen doosje of een kartonnen hulsje.
  • Alle zonneproducten van Alga Maris zijn natuurlijk, biologisch, met minerale zonnefilters, zonder nanodeeltjes en niet schadelijk voor het mariene ecosysteem. Geschikt voor alle huidtypes. Het meest verkocht zonneproduct is de Alga Maris zonnespray SPF 30. Die zit in een airless tube van gerecycleerd plastic, hierdoor is er dus geen spuitbus nodig.

Naast zonnecrème zijn er natuurlijk nog andere mogelijkheden om je huid te beschermen. Een hippe hoed of stoere pet, kleding, een grote zonnebril, een parasol, enz. Blijf uit de zon tijdens de heetste uren van de dag en ga zeker niet de hele dag zonnebaden.

DIY aftersun

En wat je natuurlijk wél zelf kan maken is een heerlijk verfrissende aftersun met aloe vera! Je kan hiervoor de gel rechtsreeks uit een Aloe vera plant gebruiken (vraag achter Aloe Barbadensis in het tuincentrum). Snij een blad af, snij de gel in stukjes, doe het in een ijsblokjesvorm en vul aan met lavendelhydrolaat. Zet deze enkele uren in de diepvries en verkoeling is verzekerd. Als je geen plant ter beschikking hebt, kan je ook de vloeibare aloe vera gel gebruiken.

Fijne zomer!

update: 02/07/2022

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.