Allergie epidemie door Methylisothiazolinone

Half december 2013 verscheen dit bericht in de Nederlandse media:

Nederlandse dermatologen luiden de noodklok over het conserveringsmiddel Methylisothiazolinone dat in dagelijkse beauty- en reinigingsproducten is verwerkt. De stof kan tot een allergische reactie leiden met symptomen zoals zwelling van het gezicht, jeuk, netelroos, roodheid en eczeem. Dermatologen zien een stijging van het aantal patiënten met een allergie voor dit conserveringsmiddel.

Op aandringen van dermatologen uit verschillende Europese landen gaat het wetenschappelijke comité van de EU, de Committee on Consumer Safety (SCCS), dit conserveringsmiddel opnieuw beoordelen. “Mensen kunnen soms jaren zonder problemen een product gebruiken en dan ineens een allergische reactie krijgen”, aldus Joke Herremans, hoofd van de afdeling Consumenten en Productveiligheid van het RIVM. De problemen komen vooral voor bij crèmes, omdat die direct op de huid worden aangebracht. Maar Methylisothiazolinone (MI) kan ook zitten in andere soorten make-up, shampoo, zeep, schoonmaakmiddelen, wasverzachters en billendoekjes voor baby’s.

Bij VUmc in Amsterdam komen steeds meer patiënten binnen met een huidallergie die is veroorzaakt door dit conserveringsmiddel. Dermatoloog Thomas Rustemeyer heeft sinds een paar jaar het aantal patiënten met deze vorm van allergie zien stijgen, tot ongeveer 10% van de geteste patiënten. Gebruik van producten met Methylisothiazolinone kan vervelende gevolgen hebben. “Het ziet er meestal uit als huiduitslag met roodheid, schilfering en jeuk. Soms komen ook slijmvliesklachten of benauwdheid voor.”

Zonder deze middelen bederven producten sneller. Daarom pleiten sommige dermatologen niet voor afschaffing van het middel, maar voor alternatieven of een lager toegestane hoeveelheid in een product. Zo ook Harma Stenveld, (arbeids)-dermatoloog van het Rijnstate Ziekenhuis in Arnhem: “Ik vind dat dit conserveringsmiddel vervangen moet worden door een ander middel. Natuurlijk kan het helpen als de concentratie verlaagd wordt, maar dan zou het best eens kunnen dat de effectiviteit afneemt en spullen bederven. Er zijn wel al alternatieven, maar die zijn soms duurder en niet altijd even effectief.” Dermatoloog Thomas Rustemeyer onderschrijft dit: “De concentratie moet zeker omlaag, maar dat hangt van het product af. Vooral in producten die je direct op de huid aanbrengt, zoals gezichtscrème, moeten de concentraties lager zijn dan in bijvoorbeeld douche- en wasproducten.”

Methylisothiazolinone

In juni hadden Britse dermatologen al gewaarschuwd voor een dreigende epidemie van deze huidallergie. Door het certificering voor Britse natuurcosmetica Soil Association werd ook vastgesteld dat producten die verkocht werden als “natuurlijk” synthetische stoffen bevatten. Fabrikanten zoals Nivea met hun Pure&Natural lijn, Boots Botanics en Organix misleiden consumenten met hun etikettering. Er zijn geen wettelijke beperkingen op de etikettering van natuurlijke verzorgingsproducten. Woorden zoals natuurlijk, eco, bio, natural zijn niet beschermd. In de EU is het woord biologisch gelukkig wel beschermd en wordt dit voor voeding gecontroleerd. Voor cosmetica is het probleem gecompliceerder. Er zijn gelukkig wel vrijwillige certificeringsregelingen die het gebruik van synthetische stoffen verbieden en het gebruik van bio-ingrediënten verplichten zoals BDIH en Natrue. Peter Melchett van Soil Association, zegt dat de industrie ondermijnd wordt door deze bedrijven die de regels breken. Hij roept op om een eind te maken aan het bedrog. Het is volgens hem fout dat mensen nu allerlei synthetische stoffen op hun huid smeren wanneer ze betaald hebben voor natuurlijke, biologische producten.

Methylisothiazolinone, een kleurloze vloeistof die normaal wordt gebruik om verf te bewaren, is de stof die volgens Britse experts nu de meeste contactallergieën veroorzaakt, op nikkel na. Eén op 12 Britse volwassenen en één op vijf Britse kinderen hebben contactallergie (voor België en Nederland zijn er geen recente cijfers beschikbaar). Sommige patiënten hebben een instant reactie, waarbij de stof die de allergie veroorzaakt makkelijk kan gedetermineerd worden, en dus ook vermeden kan worden. Een alarmerend aantal patiënten hebben echter een uitgestelde huidreactie, waarbij de allergische reactie zich pas uren of dagen later vertoond. En het dus moeilijker is om op te sporen.

Waar zit het probleem?

Methylisothiazolinone (MI) wordt als bewaarmiddel toegevoegd aan dag- en hydraterende crèmes, mascara’s, shampoos, conditioners, vloeibare zepen en reinigingsdoekjes. Het doodt bacteriën, virussen en schimmels in water-gebaseerde vloeistoffen en crèmes. Zonder bewaarmiddel zouden deze producten onbruikbaar worden na ongeveer 2 weken gebruik.

Methylisothiazolinone (MI) wordt al jaren gebruikt in verzorgingsmiddelen samen met Methylchloroisothiazolinone (MCI). Veel cosmeticafabrikanten hebben hun formules aangepast, met enkel MI, nadat de Europese Commissie dit in 2005 heeft goedgekeurd. De meeste cosmeticafabrikanten hebben echter de dosering verhoogd. Meer dan hoog genoeg blijkt om contactallergieën te veroorzaken.

Jaren terug was er hetzelfde probleem met parabenen. Heel veel cosmeticafabrikanten hebben toen de overgang gemaakt naar MI/MCI, simpelweg omdat het gemakkelijk is om in je formulering de parabenen te vervangen door MI/MCI. De formule moet niet aangepast worden. Veel ingewikkelder wordt het wanneer een cosmeticafabrikant wenst over te schakelen naar een natuurlijk bewaarmiddel. Want ze bestaan wel, de natuurlijke bewaarmiddelen, meestal een combinatie van antioxidanten, zoals bijvoorbeeld alpha-tocopherol (Vitamine E). Werken met natuurlijke bewaarmiddelen is ook duurder en vraagt een specialisme, daarom ook dat de fabrikanten van conventionele cosmetica liever synthetische bewaarmiddelen gebruiken.

België was het eerste land dat de stijging van allergische reacties op MI en MCI heeft aangekaart bij Europa en een wetenschappelijk advies heeft gevraagd. Uit dat advies is gebleken dat de combinatie van MCI en MI een allergische reactie kan veroorzaken als ze in cosmetica of verzorgingsproducten zitten die op de huid worden aangebracht en niet worden afgespoeld (zoals bijvoorbeeld een dagcrème). Daarom komt er in het voorjaar van 2014 een verbod op cosmetica en verzorgingsproducten die MCI en MI bevatten én op de huid blijven.

MI is in onderzoeken aangetoond als irriterend voor de huid en schadelijk voor het zenuwstelsel. In Japan is het gebruik van MI sterk beperkt en in Canada is het gebruik van MI in cosmetica zelfs verboden. MCI kan zelfs het DNA beschadigen met mogelijke mutaties als gevolg.

Waarom veroorzaakt MI contactallergie?

Allergieën worden veroorzaakt door het immuunsysteem als reactie op lichaamsvreemde stoffen, zogenaamde allergenen. Bekendere allergenen zijn kattenhaar, noten en boompollen. Deze veroorzaken meestal een instant allergische reactie, via de huid of via de luchtwegen. Dermatitis door contactallergie veroorzaakt eczema en andere irritaties op de huid, maar is gelukkig nooit fataal. Al kan het wel erg pijnlijk zijn. Dermatitis door contactallergie kan opgebouwd worden gedurende jaren. Wat vroeger nooit een probleem veroorzaakte, kan dit nu ineens wel. Je kan het best vergelijken met een emmer. Telkens je een product gebruikt dat het allergeen bevat, komt er een druppel in de emmer. Op een gegeven ogenblik heb je zoveel allergenen of druppels verzameld dat de emmer overloopt. Het bijkomende probleem is dat je de emmer niet meer kunt leegmaken. Dit betekent in de meeste gevallen dat de allergie levenslang blijft. Het komt er dus op neer de allergenen te vermijden.

Hoe weet je dat je allergisch bent voor MI/MCI?

De huid van de meeste mensen die allergisch reageren op MI/MCI vertoont rode vlekken, eczema-achtige huidirritaties en jeuk. De huid kan plaatselijk ook opgezwollen zijn en blaren vertonen. Elk deel van het lichaam dat in contact komt met MI/MCI kan deze allergische reactie vertonen, al zijn het meestal het gezicht en de handen.

Heb je last van een onverklaarbare huidirritatie, of denk je dat je huidallergie wordt veroorzaakt door een cosmetica-ingrediënt? Raadpleeg je huidarts en laat je doorverwijzen naar een dermatoloog. Hij/zij kan met een test de allergenen determineren, zodat je percies weet aan welke ingrediënten je allergisch bent. De meeste huidirritaties verdwijnen een week nadat je gestopt bent met het gebruik van het product dat het allergeen bevat.

Producten met MI/MCI

Nivea Pure & Natural reinigingsdoekjes, Huggies Supreme parfumvrije babydoekjes, Pantene Pro-V Repair & Protect Shampoo, Head & Shoulders Anti-Roos shampoo en conditioner, René Furterer OKARA Protect Color Glansversterkende verzorging, Herbal Essences Dazzling Shine Shampoo, Ducray Kertyol PSO shampoo, Pantene Fine Flat to Volume 2in1 shampoo conditioner, Garnier Frutis Daily Care Shampoo, Axe Revitalizing Shower Gel, Dove Men Shave Gel Sensitive, Gillette Fusion ProGlide Gel, Dove Deeply Nourishing douchecrème, L’Occitane Immortelle Brightening reinigingsschuim, OLAY Hydrate & Cleanse Micro-Bead Cleansing Serum, Philosophy Miracle Worker Miraculous Anti Aging Concentraat, Nivea  Visage Pure & Natural reinigingslotion, Nivea Onder de douche Body milk, Clarins Extra-Firming dagcrème, Nivea Lotion, Nivea Pure & Natural dagcrème, Eucerin Deep Moisture Verfrissende Gezichtscrème, L’Oreal Revitalift dagcrème, Palmer’s Cacaoboter Eventone Age Spot handcrème, Vaseline antibacteriële handcrème, Rituals Infinity Ultra Rich Hand Lotion, Nivea Pure & Natural hydraterende dagcrème… Er zijn wereldwijd meer dan 3000 producten die MI bevatten.

Deze cosmeticafabrikanten zijn echter niet bereid om hun formuleringen aan te passen omdat zij volgens de EU reglementering “veilig” zijn. Wat men lijkt te vergeten is dat de meeste vrouwen zich niet beperken tot slechts één verzorgingsproduct per dag. Iemand die 10 producten met MI/MCI gebruikt per dag heeft wel 10x de “veilige” dosis opgenomen via de huid. Alles behalve veilig!

Producten zonder MI/MCI

Geen enkel product dat als natuurlijke cosmetica is gecertificeerd door ICEA, BDIH of Natrue bevat MI/MCI. Je hoeft dus geen leesbrilletje op te zetten om de ingewikkelde ingrediëntenlijsten te lezen, als je het ICEA, BDIH of Natrue label ziet staan op de verpakking ben je veilig. De producten van Farfalla, Liquidflora, I+M, Hej, Beauty Garden, Santaverde zijn allen ICEA/BDIH/Natrue gecertificeerd.

 bron 1, bron 2, bron 3, bron 4, bron 5, bron 6, bron afbeelding.

18 Replies to “Allergie epidemie door Methylisothiazolinone”

  1. Geweldig artikel en DE verklaring voor mijn allergie op mijn ogen.
    Ik dacht wel de dagcreme van Garnier ‘UltraLift te kunnen gebruiken, maar helaas niet goed gekeken, en daar zat klaarblijkelijk ook deze stof in. Na uitgebreid onderzoek vorig jaar ben ik via een dermatoloog achter deze allergie gekomen. De afgelopen 15 jaren had ik wel extreem tranende ogen. Ik vermoede dat het door L’oreal producten kwam, en ging dat toen mijden. Toch had ik bij tijd en wijlen nog steeds tranende ogen. Niet wetende dat ik de allergie aan het opbouwen was. Uiteindelijk kreeg ik vorig jaar zomer 2013 een hevige allergie op mijn oogleden. Zwelling, jeuk, roodheid en uiteindelijk korstjes. Na veel omzwervingen bij de dermatoloog in Bronovo ziekenhuis Den Haag aanbeland, en aldaar tot de conclusie gekomen dat ik ‘OPEENS’ niet meer tegen de 2 phases oog-make-up-remover kon van de HEMA. Dit bevat het allergeen: Methylisothiazolinone. Jaren gebruikt, maar dit was dus de druppel. Stom dat ik gister de verpakking van Garnier niet gped gelezen heb, en nu weer een week met een zonnebril moet lopen, pffffff

    1. Zelf ben ik ook allergie-patiënt en het is vaak heel moeilijk om duidelijke en begrijpbare artikels te vinden over allergie. Als ze er zijn, niet in het Nederlands. En de artikels in het Nederlands, zijn vaak te vaag. Ik ben blij dat je m’n artikel nuttig vindt. Altijd goed kijken naar de ingrediëntenlijst, ofwel cosmetica kopen met Natrue of BDIH logo, die zijn zowiezo MI/MCI-vrij.

    2. Meike, ik lees dat jij ook allergisch bent tegen Methylisothiazolinone , net zoals ik, maar wat gebruik je dan van wasmiddel(wasmachine) in ieder product Ariël,dash, enz…zit Methylisothiazolinone erin…ik kom in puisten,zware jeukte ongelooflijk….nu heeft dermatoloog door een test de oorzaak gevonden! Mag niets meer gebruiken met dit product . Maar met wat moet ik dan de was doen???
      Wie kan mij helpen

      1. Beste Iris , het wasmiddel planet Pure besteld, maar wat mag ik gebruiken als shampoo en cond. Dat product Methylisothiazolinone mag er niet inzitten.
        Gr. Lucie

  2. Iris,wat een prachtig winkel,zoveel keuze …echt een aanrader voor mensen die allergisch zijn aan Methylisothiazolinone (MI)- (MCI)
    Wat ben ik nu een gelukkig mens!
    Dank aan die prachtige winkel Druantia !
    Lucie

  3. Beste Iris, zo tevreden over de haarshampoo en cond. Maar welke gezicht zeep bestel ik best bij Druantia?
    Zonder Methylisothiazolinone (MI) en MIC en heb ook Rosacea in gezicht.
    Mvg Lucie

    1. Marie, In de vochtige doekjes van pampers mag dan geen MI of MCI zitten. Ze bevatten wel het huidirriterende en gekende allergeen phenoxyethanol, kankerverwekkende EDTA en PEG’s en nog meer synthetische rommel. 🙁

  4. Net vast gesteld dat ik hier ook zwaar allergisch voor ben 🙁
    Tips voor een conditioner en shampoo voor gekleurd/droog haar?
    Jammer dat een droogshampoo niet mee in het assortiment zit
    Alvast bedankt

    1. Een goed werkende 100% natuurlijke droogshampoo die je haar niet doet bij elkaar klitten heb ik jammer genoeg nog niet kunnen vinden. Gelukkig wel shampoo’s en conditioners 🙂
      Droog haar: https://www.druantia.be/product/logona-shampoo-aloe/ (shampoo) en https://www.druantia.be/product/logona-conditioner-tarwe/ (conditioner)
      Droog haar door synthetisch kleuren: https://www.druantia.be/product/logona-shampoo-ginkgo/ (shampoo) en https://www.druantia.be/product/logona-haarkuur-jojoba/ (conditioner)

  5. Wauw, blij dat ik dit artikel gevonden heb. Ik loop al een tijdje rond met irritatie rondom mijn ogen niet weten waardoor. Ik ben al verschillende x naar de huisarts geweest nu loop ik bij de dermatoloog. Ik heb volgende week een afspraak voor de allergietesten. Maar ik herken mezelf gewoon in de verhalen hierboven. Bedankt voor alle tips

  6. Twee keer een rood opgezwollen geschilferd gezicht gehad.
    Na lang zoeken in samenwerking met een dermatoloog erachter gekomen dat het door muurverf is gekomen! Twee keer op twee verschillende locaties geverfd met een jaar tussenpose, een keer zelfs
    op de eerste hulp in het buitenland terechtgekomen, zij dachten dat het door voeding kwam.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.