Ben jij verslaafd aan lippenbalsem?

Rekening houdend hoe vaak we onze lippen gebruiken, is het belangrijk dat we ze gezond, zacht en soepel houden. Heb jij ook een tube lippenbalsem liggen in elke kamer en ga je niet buiten zonder? Lees nauwkeurig de ingrediënten van het product dat je gebruikt. Bepaalde ingrediënten in lippenbalsems irriteren de kwetsbare huid van de mond, en zorgen ervoor dat je lippen droog en gebarsten blijven. Het enige dat lijkt te helpen, is opnieuw lippenbalsem smeren. Zo geraak je verslaafd aan lippenbalsem.

De huid van je lippen is ultradunverslaafd aan lippenbalsem

De huid van onze lippen bestaat slechts uit 3 tot 5 cellulaire lagen. Dat is ook waarom de huid van je lippen zo snel bloeden wanneer ze droog of gebarsten zijn. Ter vergelijking: de huid van je gezicht kan tot 16 lagen bevatten. De roodroze kleur van je lippen komt doordat de bloedvaten onder de huid van je lippen meer zichtbaar zijn. Heb je een getinte huid, dan bevat de huid van je lippen ook meer melanocytes en zijn je lippen donkerder van kleur.

De huid van je lippen heeft ook geen talgkliertjes. Zonder talg drogen de lippen sneller uit. Wanneer je lippen droog worden, is de aandrang groot om je lippen te bevochtigen. Speeksel bevat zout, het water zal verdampen en je lippen zullen nog verder uitdrogen. Droge huid is makkelijker geïrriteerd en beschadigd. Vandaar dat droge beschadigde lippen een zo veel voorkomend probleem is.

Liever niet in een lippenbalsem

De meeste lippenbalsems op de markt (apotheek, drogist, supermarkt) zijn jammer genoeg lippenbalsems met synthetische ingrediënten en minerale oliën.

  • Minerale oliën en derivaten ervan leggen een ondoordringbaar laagje op de huid. Ze worden door de lever verwerkt als gifstof en kunnen het immuunsysteem hierdoor schaden. Afzettingen stapelen zich op in de lever, mild en lymfeknopen. In een ingrediëntenlijst vermeld als: Paraffinum Liquidum, Petrolatum, Cera Microcristallina, Microcrystalline Wax, Ceresin
  • Synthetische emulgatoren en viscositeitsbevorderende ingrediënten leggen een ondoordringbare film op de huid en tasten de huidbarrière aan. In de ingrediëntenlijst vermeld als: Trideceth, Polyisobutene
  • Synthetisch parfum is irriterend voor de huid, ogen en longen. In een ingrediëntenlijst vermeld als: Parfum, Benzaldehyde, Carboxaldehyde, Lyral, Hydroxyisohexyl, Hydroquinone
  • Synthetische bewaarmiddelen zijn irriterend voor de huid en schadelijk voor het immuunsysteem. In de ingrediëntenlijst vermeld als: Paraben, Phenoxyethanol, Methyl(chloro)isothiazolinone, BHT.
  • Synthetische UV filters zijn hormoonverstorend. In een ingrediëntenlijst vermeld als: Ethylhexyl Methoxycinnamate, Benzophenone, Ensulizole, Phenylbenzimidazole Sulfonic Acid, PABA, Octocrylene, Avobenzone, Oxybenzone, Octinoxale

Kan je verslaafd geraken aan lippenbalsem?verslaafd aan lippenbalsem

Verslaafd aan lippenbalsem? Ja, het kan! Minerale oliën en bepaalde emulgatoren en viscositeitsbevorderende ingrediënten (zie lijstje hierboven) leggen een ondoordringbaar laagje op de huid. Prima om vocht vast te houden bij droge lippen. Het wordt een probleem wanneer je lange tijd, meermaals je lippen insmeert hiermee. Ten eerste eet je het grootste deel van deze ingrediënten op (bah!), waardoor je lever en immuunsysteem in actie moeten treden. Het belangrijkste is dat de huidcellen van je lippen krijgen geen signaal meer dat er ceramides moeten gemaakt worden. Door een te kort aan ceramides raakt de huidbarrière van je lippen raakt beschadigt, en komen er kloven en barstjes in je lippen. Je gaat dan opnieuw lippenbalsem smeren, likt het af, huidbarrière raakt nog meer beschadigt en smeert nog maar eens lippenbalsem. Met als gevolg een verslaving aan lippenbalsem en toch altijd droge, gebarsten lippen.

Wat te doen bij droge, gebarsten lippen?

Kijk naar de ingrediëntenlijst van je lippenbalsem en schakel over op een natuurlijke lippenbalsem. Als je afkickt van een lippenbalsem met minerale oliën, kan je ook pure sheaboter of jojobaolie gebruiken in plaats van lippenbalsem. Bij ernstig beschadigde lippen is het aangeraden om elke avond de inhoud van een vitamine E capsule op de lippen te smeren zodat de huidbarrière kan herstellen.

Gebruik geen lip plumpers. Ze irriteren de huid van je lippen en beschadigen de huidbarrière nog meer. Scrub ook je lippen niet. Scrubben beschadigt de huid van de lippen erg makkelijk. Heb je last van veel losse velletjes? Smeer je lippen dan in met olie en wrijf langzaam met een wattenschijfje over je lippen. Gebruik daarna terug een natuurlijke lippenbalsem.

Kijk ook even ofdat er in je tandpasta geen agressieve tensiden bevat. Agressieve tensiden zoals Sodium Lauryl Sulfate, Sodium Laureth Sulfate, Ammonium Lauryl Sulfate, Disodium Laureth Sulfosuccinate en (Tri)Laureth-X Phosphate beschadigen de huidbarrière en zijn sterk irriterend voor de huid. De kans bestaat dat niet je lippenbalsem een probleem is, maar wel je tandpasta. Of allebei. Je kan je tandpasta met agressieve tensiden vervangen door een natuurlijke tandpasta.

Wat zit er in een natuurlijke lippenbalsem?Farfalla Neroli anti-ageing lippenbalsem

Een natuurlijke lippenbalsem geeft de lippen een beschermende niet-ondoordringbare laag en kan je met een gerust hart dagelijks gebruiken. Die laag houdt vocht vast en zorgt ervoor dat koude en warmte de lippen niet verder kan uitdrogen. Elke natuurlijke lippenbalsem is anders, toch is de basis van de meeste formules hetzelfde:

  • Boters: Plantaardige boters zoals sheaboter en cacaoboter vormen vaak de basis van lippenbalsem. Ze zijn hydraterend, voedend en hebben een romige structuur bij het aanbrengen op de huid.
  • Oliën: Plantaardige oliën vormen samen met de boters een beschermende barrièrre die er voor zorgt dat de huid geen vocht verliest. Amandel-, abrikozenpit en jojobaolie zijn favorieten.
  • Wax: Wax zorgt ervoor dat de lippenbalsem hard genoeg is om op en neer gedraaid te worden in een tube, en dat de lippenbalsem niet smelt bij hogere temperaturen. Heel vaak wordt hiervoor bijenwas gebruikt. Er bestaan ook plantaardige waxen zoals candelilla- en carnaubawax.
  • Additieven: Vitamine E wordt zeer vaak toegevoegd aan lippenbalsems. Het voedt de huid en maakt ze zacht. Het is ook aan anti-oxidant, en wordt ook toegepast als bewaarmiddel, zodat de plantaardige oliën en boters niet ranzig worden.
  • Geur- en smaakstoffen: De meeste lippenbalsems zijn kleur- en smaakloos. Getinte lippenbalsems krijgen hun kleurtje door het gebruik van kruiden en planten zoals rode biet en hibiscus, of door het gebruik van minerale poeders zoals mica. Door het gebruik van een zeer kleine hoeveelheid etherische olie, wordt er ook een smaakje toegevoegd aan de lippenbalsem.

We hebben voor jou liefst 6 natuurlijke lippenbalsems geselecteerd.

Welke ingrediënten zitten er in jouw favoriete lippenbalsem?

One Reply to “Ben jij verslaafd aan lippenbalsem?”

  1. Sinds ik lippenbalsem zonder minerale oliën gebruik, merk ik dat mijn lippen minder snel droog aanvoelen. Op dit moment heb ik lippenbalsems van Dr. Organic en Burt’s Bees in gebruik en die doen het prima.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.