Zero waste badkamer

Naast de keuken, is de badkamer één van de plekken in huis waar we het meeste afval produceren. Denk maar aan de talloze flessen shampoo, douchegel, watjes, oorstokjes, tandpastatubes, maandverband, tampons en wegwerpscheermesjes die elke maand in de prullenbak belanden. Gelukkig kan je met een paar simpele stappen je badkamerritueel al heel wat milieuvriendelijker maken.

Natuurlijke en duurzame verzorgingsproducten zijn niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor je eigen gezondheid (vrij van schadelijke stoffen) én die van dieren (meestal proefdiervrij). Kwaliteitsvolle producten die lang meegaan, zoals een safety razor of wasbare wattenschijfjes, besparen je bovendien op termijn ook een flinke duit in je portemonnee. Een dubbele win-win situatie dus!

Algemene tips voor een zero-waste badkamer:
  • Maak eerst de producten die je nog hebt op en vervang ze de volgende keer door een duurzamer alternatief. Producten weggooien terwijl ze nog perfect bruikbaar zijn is ook niet goed voor het milieu.
  • Koop enkel producten die je echt nodig hebt. Scheer jij je sowieso niet? Haal dan ook geen rvs scheermes in huis om toch in het zero-waste plaatje te passen.
  • Geef jezelf tijd om je badkamer (en andere ruimtes in je huis) zero-waste te maken en doe het stap voor stap. Wees trots op kleine aanpassingen, zo blijf je gemotiveerd.
Let’s do this!