Verzorgende handcrème

Maak je handen weer zijdezacht met onze ‘rozenroze’ handcrème.

De afgelopen maanden hebben onze handen het zwaar te verduren gekregen. Door ze veelvuldig met zeep te wassen en ze meerdere keren per dag te ontsmetten met soms agressieve en synthetische handgels, is de kans groot dat ze erg droog en ruw zijn gaan aanvoelen. Het uitdrogend effect van alcohol kan in sommige gevallen de beschermlaag van onze huid aangetast hebben met jeuk, schilfering of eczeem tot gevolg. Hoog tijd dus voor herstel en verzorging met deze handcrème op basis van rozenhydrolaat en abrikozenpitolie.

Rozenhydrolaat herstelt de pH-waarde, hydrateert, kalmeert en stimuleert de celvernieuwing van onze huid. Ook glycerine heeft een hydraterende werking en voorziet de huid van een beschermende film. Abrikozenpitolie ondersteunt het opslaan van vocht, versterkt het huidweefsel en activeert de huidstofwisseling.

Squalaan is van nature aanwezig in onze huid. Deze olieachtige stof hydrateert, verhoogt de elasticiteit en herstelt de natuurlijke balans, zowel voor een vette- als voor een droge huid. De etherische oliën van palmarosa en rozenhout voorzien de handcrème niet enkel van een zalige geur; rozenhout stimuleert de huidcellen tot actie en palmarosa reguleert de sebumproductie, helpt de huid te herstellen, hydrateert, kalmeert, verzacht en bestrijdt jeuk.

Foto door Iris Van Dessel – Druantia
Materiaal:
Ingrediënten:
Instructies:
  • Vóór je begint is het belangrijk dat je materiaal gedesinfecteerd is, bijvoorbeeld door het schoon te maken met behulp van alcohol.
  • Doe de abrikozenpitolie samen met de emulsan en de cetylalcohol in de maatbeker van 250ml.
  • Giet het rozenhydrolaat samen met de glycerine in de maatbeker van 100ml.
  • Verwarm beiden au-bain-marie tot 65° en haal vervolgens van het vuur.
  • Giet het hydrolaat in een fijn straaltje, al kloppend bij de abrikozenpitolie in de maatbeker van 100ml.
  • Blijf kloppen tot er een gladde crème ontstaat.
  • Wanneer de temperatuur van de crème 40° of lager is voeg je de squalaan, de leucidal en de etherische oliën toe. Meng rustig met de garde.
  • Prik de capsules vitamine E met het naaldje open en voeg toe.
  • Voeg tenslotte de citroenzuur oplossing en het ijzeroxide toe.
  • Wanneer je alles goed onder elkaar gemengd hebt, vul je het pompflacon met behulp van een spatel met de crème.
Tips:
  • Citroenzuuroplossing 50/50 maak je door eenzelfde hoeveelheid citroenzuur op te lossen in een hoeveelheid gedestilleerd water. Bijvoorbeeld 15 g citroenzuur in 15 g gedemineraliseerd water. Je kan deze oplossing bewaren in een flesje van 30 ml met druppelteller voor eventuele volgende bereidingen.
  • De toevoeging van het rode ijzeroxide is optioneel en enkel in functie van een mooi roze kleurtje. Dit poeder heeft geen invloed op de werking van de handcrème. Let er zeker op dat je er maar een fractie van gebruikt, anders wordt de crème erg donker en kan ze zelfs kleur afgeven op je kleren.
  • De pompflacon is gemakkelijk uit elkaar te halen voor reiniging en desinfectie. Hierdoor kan ze meerdere keren gebruikt worden. En een pompflacon is handig om overal naartoe te nemen.
Gebruik:

Breng meerdere keren per dag, na het wassen en/of desinfecteren op de handen aan. Goed inwrijven.

Bewaren:

6 tot 8 weken houdbaar.

5 Replies to “Verzorgende handcrème”

  1. Ik heb de crème gemaakt en ben er helemaal fan van; De crème heeft een heerlijke geur, is verzorgend en trekt snel in. Dankjewel voor het delen van dit recept!

    1. Je kan het rozenhydrolaat dan vervangen door het hydrolaat van citroenmelisse of oranjebloesem. De etherische olie van rozenhout en/of palmarosa kan je vervangen door mandarijn en/of bergamot. Het rozenpoeder en het ijzeroxide kan je weglaten. Veel plezier bij het maken!

    1. Dankje! De inhoud van Vitamine E is afhankelijk van de producent en kan sterk verschillen. In onze capsules zit 268mg of 400 IE tocopherol per capsule. De hoeveelheid Vitamine E dat je nodig hebt in onze recepten is berekend op onze capsules. Heb je capsules met minder IE of mg per capsule, dan moet je er meer gebruiken. Deze informatie moet vermeld staan op de productverpakking. Veel zelfmaakplezier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.