Desinfecterende handgel

Voor een effectieve desinfecterende handgel is het belangrijk dat het product minimum 60% alcohol bevat. Omdat alcohol een sterk uitdrogend effect heeft, hebben we dit recept verrijkt met enkele hydraterende ingrediënten. Hyaluronzuur bindt bijzonder goed met water en zorgt voor een mooie gelvorming. Dit ingrediënt heeft een sterke hydraterende werking waardoor het de vochtbalans van de huid herstelt en de cellen in de hoornlaag fixeert, hierdoor wordt het huidoppervlak gladder. d-Panthenol werkt ook heel regenererend en herstellend en zorgt voor elasticiteit en zachtheid bij een beschadigde of frequent aan-de-zon-blootgestelde huid. Ook glycerine hydrateert, zorgt voor een beschermende film en bindt bijzonder goed met alcohol.

desinfecterende handgel zelf maken
Foto door Iris Van Dessel – Druantia
Materiaal:
Ingrediënten (voor 100 ml):
Instructies:
 • Weeg het hyaluronzuur af in je maatbeker van 250ml. Voeg het gedemineraliseerd water toe en roer stevig met de garde. Laat dit mengsel ongeveer 20 minuten rusten zodat het hyaluronzuur volledig kan oplossen in de vloeistof en een gel kan vormen.
 • Weeg de alcohol af in de maatbeker van 100ml en voeg deze geleidelijk toe (in 5 à 10 stappen) aan de hyalurongel en blijf bij elke stap stevig roeren tot de gel terug helder is.
 • Voeg de d-Panthenol, de solubol en de glycerine toe terwijl je stevig blijft roeren.
 • Meet de pH-waarde van de gel en voeg indien nodig citroenzuuroplossing toe.
 • Giet de gel voorzichtig in je flesje en sluit het af met de zeeppomp. Je kan je spatel gebruiken om de laatste restjes uit je maatbeker te krijgen.
 • De desinfecterende handgel is nu klaar voor gebruik.
Tips:
 • Als etherische olie kan je voor een olie kiezen met extra anti-virale en infectiewerende werking zoals bijvoorbeeld ravintsara, eucalyptus radiata of niaouli. Vind je vooral de geur belangrijk dan kan je bijvoorbeeld kiezen voor mandarijn, palmarosa of ylang ylang.
 • Je kan het gedemineraliseerd water vervangen door een hydrolaat. Voor een extra ontsmettende of kalmerende werking kies je best voor bijvoorbeeld citroenmelisse, roomse kamille of lavendel. Voor een aangename geur zijn oranjebloesem, roos of geranium erg geschikt.
 • Solubol is een solubilizer die wordt toegevoegd om de etherische olie in de gel op te lossen. Als je geen solubol ter beschikking hebt, kan je deze eventueel vervangen door bijvoorbeeld Lamesoft PO 65. Lamesoft PO 65 geeft de gel wel een iets plakkeriger effect.
 • Wanneer je een hydrolaat gebruikt in plaats van het gedemineraliseerd water, kan je de etherische olie eventueel weglaten. Het is dan ook niet nodig om een solubilizer toe te voegen. Let wel op dat je de weggelaten hoeveelheid solubilizer door dezelfde hoeveelheid hydrolaat vervangt zodat de onderlinge verhoudingen van de verschillende grondstoffen blijven kloppen.
 • Beschik je niet over alcohol van 96°? Dan kan je ook (isopropyl)alcohol gebruiken van 70°. Gebruik dan in je recept 86g (isopropyl)alcohol 70° en 7.2g gedemineraliseerd water.
 • Wanneer de gel klaar is, is het belangrijk om de zuurtegraad te controleren met de pH-indicator. Om huidvriendelijk te zijn is het belangrijk dat de ph-waarde tussen 4,5 en 5,5 is. Is dit niet het geval dan kan je 10 à 40 druppels citroenzuuroplossing toevoegen om de pH-waarde te verlagen.
Gebruik:

Breng de desinfecterende handgel aan op beide handen en wrijf deze gedurende 20 seconden zorgvuldig in.

Bewaren:

6 maanden houdbaar.

desinfecterende gel gebruiken in combinatie met handen wassen

Nota: Deze desinfecterende handgel biedt op zich geen afdoende bescherming tegen virussen. Het is belangrijk om ook de aanbevelingen ivm besmettingspreventie van de WHO in acht te nemen. Dit betekent regelmatig handen wassen, mond en neus bedekken wanneer je hoest of niest en afstand houden van diegenen die ziektesymptomen vertonen zoals ademhalingsmoeilijkheden, hoesten en niezen.

One Reply to “Desinfecterende handgel”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.