Shampoo

Meng xanthaan en glycerine samen tot een slurrie op een horlogeglas. Doe het water, de betaine en glucosides in een maatbeker van 250 ml. Roer zachtjes (geen bubbels maken). Voeg de glycerine-xanthaan slurrie toe aan de maatbeker. Roer zachtjes. Voeg de panthenol, leucidal en etherische olie toe en roer zachtjes.

Gebruik voldoende druppels citroenzuuroplossing om de pH van de shampoo te laten zakken tot ergens tussen 4,5 en 5,5. Dit is pH huidneutraal en het beste voor zowel je hoofdhuid als je haren. Je kan de pH meten met indikatorpapier.

Giet de shampoo over in een glazen fles of aluminium fles van 200 ml. Beide kan je voorzien van een zeeppomp.

4 Replies to “Shampoo”

 1. Hallo

  Hoelang kan je deze shampoo bewaren? (wat is een goed natuurlijk bewaarmiddel?)
  En kan je cetearyl alcohol ook gebruiken als bewaarmiddel voor diy haarproducten?
  Alvast bedankt.
  &Jullie producten zijn trouwens geweldig! 🙂

  1. Dankje! 🙂
   Cetearyl pf Cetyl alcohol zijn vetalcoholen die werken als co-emulgator of stabilisator in een emulsie. In principe voor een shampoo heb je die niet nodig. Wat je wel nodig hebt, is een bewaarmiddel. Wij werken al verschillende jaren met succes met Leucidal. Leucidal staat ook vermeldt in het recept. Je kan hem hier vinden: https://www.druantia.be/product/leucidal-sf-complete/. De shampoo zal met de juiste pH en het bewaarmiddel 6-8 weken goed blijven.

  1. Ja hoor. Check op het einde je pH. Dit zou tussen 4,5 en 5,5 moeten zitten. Dus het zou kunnen dat je het aantal druppels citroenzuuroplossing in het recept moet aanpassen. Veel zelfmaakplezier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.