12 tips voor diy recepten

1. Koop de juiste ingrediënten. Bij oliën en kruiden is het belangrijk om de Latijnse benaming te checken, bij andere ingrediënten let je op de INCI-naam. Koop bij voorkeur biologisch. Wanneer je verse kruiden bij een tuincentrum of kwekerij koopt, kijk dan goed of je geen gecultiveerde versie te pakken hebt. De gecultiveerde versie Lavendel Imperial Blue ziet er misschien stoer uit qua naam en zal goed staan in je tuin, maar bevat geen of nauwelijk actieve stoffen voor je verzorgingsproducten tegenover de echte lavendel (Lavandula angustifolia). De hommels, wilde bijen en vlinders zullen je trouwens ook dankbaar zijn.

2. Werk zuiver: bind je (lange) haren weg, was je handen, en steriliseer of ontsmet je materiaal en verpakkingen met alcohol (hoe schoner je werkt, hoe langer je eindproduct goed blijft).

3. In principe kan je met materiaal uit je keuken perfect cosmetica maken. Vind je het leuk, overweeg dan om te investeren in je eigen DIY-stash zoals glazen vuurvaste maatbekers en maatcilinders, thermometer, RVS-maatschepjes en lepels, een au bain-marie set en een precisie weegschaal.

4. Noteer in een boekje het recept dat je hebt gemaakt. En noteer na gebruik ook wat het resultaat is. Zo kan je de volgende keer makkelijk je recept verfijnen.

5. Indien mogelijk, kies voor glazen verpakkingen. Die kan je makkelijker steriliseren en hergebruiken.

6. Plak op je eindproduct steeds een etiket met de naam van je recept en de datum wanneer je het gemaakt hebt.

7. Heb je het ultieme recept gevonden? Maar is het moeilijk en met dure ingrediënten? Bijvoorbeeld een anti-age gezichtscrème met argan- en rozenolie. Koop eerst alle ingrediënten die je nodig hebt om deze crème twee keer te maken. Vervang de dure draagoliën (Granaatappelolie) door een goedkopere draagolie (Amandelolie). Vervang de duurdere etherische oliën (bijvoorbeeld Rozengeraniumolie) door een goedkopere etherische olie (bijvoorbeeld Palmarosa). Vervang hydrolaten door gedemineraliseerd water. Schrijf nu het recept over in je notitieboekje, maar deel alle ingrediënten door tien, door vijf of door drie (hoe hoger je deelt, hoe minder hoeveelheid eindresultaat). Deel zo hoog mogelijk, net voordat je een ingrediënt hebt dat je niet kan afwegen.

Bijvoorbeeld: je weegschaal weegt af tot 0,1 gram. Je hebt het originele recept gedeeld door 5 en je kleinste ingrediënt komt uit op 0,08 gram. Dit kan jij niet afwegen. Deel het originele recept door 4 of door 3, zodat je een wel afweegbaar kleinste ingrediënt hebt. Maak het recept (in dus de kleinst mogelijke hoeveelheden en met de goedkopere variant-ingrediënten). Is je recept niet gelukt? Geen nood, je hebt nu geen dure ingrediënten verspild. Pas je recept aan en maak het opnieuw. Is je recept gelukt? Prima! Dan kan je nu het originele recept maken met de dure ingrediënten.

8. Bewaar hydrolaten in de koelkast. Bewaar je kruiden, oliën, boters, waxen en andere ingrediënten op een koele, donkere en droge plaats in goed afgesloten verpakkingen. Glazen weckpotten met kruiden ogen mooi in dat rek in je keuken, maar door licht, warmte en vocht wordt de kwaliteit van de kruiden nadelig beïnvloed. Zet die weckpotten in de berging. Of in een kastje. Bruine glazen en aluminium potten en flessen bewaren het best.

9. Zelf cosmetica maken kan je heel wat euro’s doen uitsparen, het is leuk en je kan recepten volledig aanpassen aan jouw behoeften. Ook leuk om te geven aan vrienden en familie. Ga je echter cosmetica maken om te verkopen? Of vraag je geld voor je product? Vergeet dan niet dat je formulaties moeten genotificeerd, getest en goedgekeurd worden door een laboratorium conform de EU wetgeving (Cosmetics Regulation 1223/2009).

10. Vind je een leuk recept op een blog of pinterest, maar is je eindresultaat beduidend anders dan in het origineel recept? Vraag aan diegene die het recept gepost heeft wat je fout doet. Soms heeft een recept extra opheldering nodig of is de schrijver een stukje vergeten of staat er een typefout in.

11. Leer je ingrediënten kennen. Bepaalde kruiden kan je beter verwerken in een olie en andere beter in water. Etherische oliën kunnen niet tegen warmte. Kokosolie heeft een veel lager smeltpunt dan bijenwas. Dit zijn slechts een paar weetjes die ofwel worden meegegeven door de auteur van een recept of die je “al doende” leert. Leuke Nederlandstalige boeken om mee te beginnen vind je hier.

12. Veel succes! En niet vergeten: geen paniek als je recept niet van de eerste keer lukt. Cosmetica maken kan je vergelijken met leren koken of bakken, die chocolade moelleux is ook niet perfect de eerste keer als je hem maakt :-p

Ook zin gekregen om te doe-het-zelven? Al de ingrediënten en materialen die je nodig hebt, vind je hier.

One Reply to “12 tips voor diy recepten”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.