Over Natrue

Natrue, een samenvoeging van “Nature” en “True”, is de naam van een Europese vereniging die vanaf het naarjaar 2008 de belangen behartigd van de toonaangevende Europese producenten van natuurlijke cosmetica bij het tot stand komen van een internationale wetgeving. Dit omvat onder meer een duidelijke, wettelijke Europese definitie van “natuurcosmetica” en het gebruik van de begrippen “biologisch” en “natuurlijk”.Natrue

Om te bepalen of een cosmeticaproduct natuurlijk of biologisch is kan je kijken of er een keurmerk op de verpakking staat. De voorbije jaren ontstonden er verschillende labels, waarvan wellicht de bekendste het Duitse BDIH en het Franse Ecocert. Elk label volgt eigen richtlijnen met toegelaten grondstoffen, verwerkingsmethoden en berekeningen van het bio-aandeel.

Om een duidelijk en transparante definitie van natuurcosmetica mogelijk te maken creëerde Natrue een keurlabel dat onderverdeeld wordt in drie niveaus:

  • natuurcosmetica, deze bevat uitsluitend natuurlijk en natuurverwante ingrediënten en uit respect voor de natuur worden enkel zachte verwerkingsvormen toegelaten
  • natuurcosmetica met biologische ingrediënten, bevat minimaal 70% biologische ingrediënten
  • biologische cosmetica, bevat minimaal 95% biologische ingrediënten

Ook natuurlijke en biologische cosmetica kunnen niet zonder bewaarmiddelen. Het Natrue label beperkt het gebruik van bewaarmiddelen tot een absoluut minimum en deelt ze in drie ingrediënten groepen.

  • Natuurlijke ingrediënten : zijn ingrediënten die zo te vinden zijn in de natuur en hebben geen chemische verwerking ondergaan.
  • Bijna-Natuurlijke ingrediënten : zijn ingrediënten die zo te vinden zijn in de natuur en die een chemische verwerking hebben ondergaan. De toegelaten chemische verwerkingsprocessen zijn gelimiteerd en duidelijk omschreven.
  • Natuur-identieke ingrediënten : zijn ingrediënten die zo te vinden zijn in de natuur, maar die worden gewonnen door chemische reacties. Ze worden enkel toegelaten voor bewaarmiddelen en mineralen wanneer deze natuurlijke ingrediënten niet in de gewenste kwaliteit en/of hoeveelheid kunnen gewonnen of geoogst worden in de natuur. Het gebruik van natuur-identieke ingrediënten moet duidelijk omschreven worden op de productverpakking.

Water en mineralen zijn natuurlijke materialen maar kunnen niet gebruikt worden om het biologische percentage van een natuurlijk product te berekenen. Anders zouden fabrikanten het biologische percentage kunnen beïnvloeden door simpelweg water toe te voegen aan hun product. Het gebruik van ingrediënten buiten deze drie groepen is niet toegelaten.

Ontdek hier de producten die Natrue gecertificeerd zijn!