Duurzaam ondernemen

Duurzaam ondernemen of maatschappelijk verantwoord ondernemen is voor ons de dagelijkse realiteit. Niet enkel door de producten die we aanbieden, ook in en rond het bedrijf. Onze ethische waarden en principes leiden ons in elke beslissing die we maken. We zijn transparant in alles wat we doen, zodat je als klant met vertrouwen bij ons kan winkelen. Duurzaam ondernemen is elke kans -hoe klein ook- grijpen om aanpassingen of acties uit te voeren die een positieve impact hebben.

Sinds 2014 is Druantia ook praktijkvoorbeeld lokale retail voor MVO Vlaanderen

mvo vlaanderen

Milieubehoud en biodiversiteit

Onze producten zijn per standaard 100% natuurlijk of natuur-identiek. We geven prioriteit aan producten met biologische ingrediënten.

 • Wij kiezen ervoor producten aan te bieden die het BDIH, Natrue of ICEA logo voor natuurcosmetica dragen of ingrediënten uit gecertificeerde biologische landbouw gebruiken.
 • Onze producten zijn per standaard 100% natuurlijk. Wij verkopen geen producten met synthetische ingrediënten, met uitzondering van de natuur-identieke ingrediënten die in een labo (bio-technologisch) zijn ontwikkeld. Deze natuur-identieke ingrediënten zijn vaak het enige alternatief omdat de grondstof in de natuur niet voldoende (meer) aanwezig is, bedreigd is, of het oogsten ervan een bedreiging vormt voor de lokale biodiversiteit.
 • We weigeren producten te verkopen die microplastics bevatten. Microplastics staan in de ingrediëntenlijst vermeld als: polyethylene, polypropylene of polymethyl methacrylate. Microplastics zitten vooral in tandpasta, scrubs en peelings. Al deze producten die je bij ons kan vinden bevatten volledig biologisch afbreekbare plantaardige en minerale scrub-en peelingdeeltjes.
Biologische goudsbloemen worden geoogst op de velden van Beauty Garden in Frankrijk.

Dierenwelzijn

Wij promoten en ondersteunen veganisme, dierenrechten en producten die geen dierlijke ingrediënten bevatten. We geven ook de voorkeur aan volledig 100% veganistische merken.

 • Wij kiezen ervoor producten aan te bieden die het Leaping BunnyPETA of Vegan Society logo dragen.
 • Al onze producten zijn vrij van ingrediënten van dierlijke oorsprong, met uitzondering van bijenwas, lanoline, geiten- en everzwijnenhaar. Wij weigeren resoluut producten die dierlijke melk, honing, carmine, shellak, propolis, koniginnebrij, slakkenslijm of ingrediënten van dode dieren bevatten. 
 • Druantia heeft begin 2012 het Convenant Bijvriendelijk Handelen ontvangen.
 • We geven de voorkeur aan veganistische merken, toch we hebben een klein aantal merken die ook producten maken van dierlijke ingrediënten zoals bijenwas. We moedigen hen actief aan om over te stappen op een volledig veganistisch productassortiment.
 • Wij en al onze leveranciers ondersteunen het verbod op dierproeven, zullen er nooit opdracht aan geven of er aan meedoen. Een groot aantal van onze leveranciers voeren campagne tegen dierproeven en doneren aan liefdadigheidsinstellingen voor dierenwelzijn.
 • Geen van onze cosmeticaproducenten verkoopt producten in China of enig ander land waar er dierproeven verplicht zijn voor cosmetische producten op de markt gebracht mogen worden.
Al onze producten zijn dierproefvrij en nagenoeg al onze producten zijn vegan.

Menselijk welzijn en Fair Trade

Wij promoten producten die goede, natuurlijke en werkzame actieve stoffen bevatten die onze huid beschermen en verzorgen.

 • Wij kiezen ervoor om producten aan te bieden die Fair Trade gecertificeerd zijn of die Fair Trade ingrediënten gebruiken.
 • We verkiezen ook om producten aan te bieden die actief ondersteuning brengen voor hulpbehoevende mensen, zoals het Pad for Pad program van Ecofemme (India), het vroedvrouwen opleidingsprogramma van Farfalla (Ethiopië) of het vrouwenhuis van I+M (Sambia).
 • We weigeren producten te verkopen met volgende ingrediënten: Sodium Lauryl Sulphate (SLS), Sodium Laureth Sulphate (SLES), parabenen, synthetische kleur- en smaakstoffen, nano ingrediënten, Pftalaten, Propylene Glycol, Triclosan, Formaldehyde, derivaten van minerale oliën,  broomverbindingen, Phenoxyethanol, (disodium) EDTA, methylchloroisothiazolinone (MCI), methylisothiazolinone (MI), chlorine, siliconen, PEG en synthetisch parfum.
 • We weigeren ook producten te verkopen met ingrediënten die hormoonverstorend, kankerverwekkend, giftig of schadelijk zijn. En deze met ingrediënten die de huid verstikken, irriteren of een allergie veroorzaken.
Beatrice heeft het vrouwenhuis in Sambia jarenlang geleid met de steun van I+M natuurcosmetica.

Verpakkingen

Omdat we een ook een online winkel zijn, willen we ervoor zorgen dat onze producten veilig en in perfecte staat bij jou aankomen. We kunnen niet volledig afzien van verpakkingen, maar we doen er alles aan om de verpakking tijdens het transport te verminderen.

 • Pakbonnen en andere documenten worden recto verso gedrukt op 100% gerecycleerd papier met Der Blaue Engel label (zonder synthetische witmaker). Facturen en kassabonnen worden enkel via email verstuurd.
 • Bij het verpakken en verzendklaar maken van bestellingen worden milieuvriendelijke verpakkingen gebruikt: kartonnen dozen (uit gerecycleerd karton), papier (gerecycleerd papier, niet chemisch gebleekt), papiertape (in plaats van de standaard plastic verpakkingstape) en biologisch afbreekbare verpakkingschips (een bijproduct uit de maïsteelt en volledig composteerbaar).
 • Bedankkaartjes en cadeaubonnen wordt op 100% gerecycleerd papier gedrukt en CO2 gecompenseerd.
 • Verpakkingen (zoals dozen en verpakkingschips) die we via leveranciers ontvangen, worden opnieuw gebruikt. Leveranciers worden indien nodig meermaals aangesproken om milieuvriendelijke en herbruikbare verpakkingen te gebruiken.
 • We zijn momenteel op zoek naar een bedrijf dat met circulaire verpakkingen werkt om onze bestellingen naar klanten te brengen, maar de kosten zijn momenteel onbetaalbaar.
We verpakken je bestelling volledig plasticvrij.

Afvalbeleid

 • Om het verpakkingsafval nog verder verminderen, zoeken we actief naar producten die overwegend verpakt zijn in glas, metaal, karton of papier of die volledig verpakkingsvrij zijn of die navulopties hebben.
 • De ingrediënten om je eigen verzorgingsproducten te maken, komen bij ons in bulk aan. Wij vullen deze zelf af in glazen of aluminium flessen of glazen potten om zo veel mogelijk plastic wegwerp verpakkingen te vermijden.
 • Afval wordt waar mogelijk gerecycleerd, anders wordt het zorgvuldig gesorteerd, afzonderlijk aangeboden aan de afval ophaaldiensten, naar het containerpark gebracht voor recyclage of verwerkt in het eigen compostvat.
 • We proberen zo weinig mogelijk restafval te creëren. De gemiddelde hoeveelheid restafval per persoon in Vlaanderen bedroeg in 2021 140 kilo. Met ons gezin én het bedrijf samen blijven we hier al jaren ruimschoots onder. In 2022 was dit 27 kilo per persoon, wat meer dan 5x minder is dan het gemiddelde gezin. En elk jaar proberen we onze hoeveelheid afval nog te verminderen.
 • Producten die hun vervaldatum binnen de maand bereiken, worden aan -50% in snelverkoop geplaatst. Van elk product dat in snelverkoop wordt geplaatst, wordt een afzonderlijke verkoopratio berekend. Aan de hand hiervan worden toekomstige aankopen van dit product herberekend. Dit systeem zorgt ervoor dat er geen enkel vervallen product moet worden weggegooid.
Verzorgingsproducten van Hej Organic in verpakkingen van gereclycleerd en recycleerbaar bruin glas.

Transport

We gebruiken zo goed altijd de fiets of openbaar vervoer en maken slechts zeer uitzonderlijk gebruik van luchttransport.

 • Alle medewerkers wonen binnen een straal van 10 kilometer en doen hun woon-werk verplaatsingen allemaal met de fiets of te voet.
 • Verplaatsingen naar vakbeurzen en leveranciers gebeuren zo goed als allemaal per trein. Sinds de oprichting van Druantia in 2003 hebben we nog nooit een vliegtuig genomen om vakbeurzen of leveranciers te bezoeken.
 • Verplaatsingen met de bestelwagen of gedeelde wagen (1000 km per jaar) worden CO2 gecompenseerd.
 • We verzenden voornamelijk binnen België en naar Nederland om de transportemissies zo laag mogelijk te houden.
 • We moedigen klanten actief aan om te kiezen voor een levering in een postpunt, omdat dit resulteert voor een lagere transportemissie.
 • We werken samen met de Lierse fietskoerier om bestellingen van klanten in onze stad en in buurgemeenten te laten leveren.
 • Bijna al onze leveranciers zijn gevestigd op het Europese vasteland. En om luchttransport verder uit te sluiten, bouwen we het productassortiment af van leveranciers die niet gevestigd zijn op het Europese vasteland of er geen distributiecentrum hebben.
 • We moedigen leveranciers die niet gevestigd zijn op het Europese vasteland aan om te werken met zeetransport in plaats van luchttransport. 
De Lierse Fietskoerier bezorgt bestellingen van klanten uit Lier en buurgemeenten met de cargofiets.

Energieverbruik

 • Druantia wordt van groene stroom voorzien via de coöperatie Ecopower en via eigen zonnepanelen. Wij hebben nadrukkelijk gekozen voor Solar Frontier zonnepanelen: meest milieuvriendelijke productie (tov andere panelen) en 100% recycleerbaar.
 • Elk elektronisch apparaat is aangesloten op een blok met een handmatige aan/uit schakelaar. Op deze manier vermijden we sluipverbruik.
 • Er wordt gebruik gemaakt van led-verlichting en deze worden enkel ingeschakeld in de ruimtes waar iemand aanwezig is.
 • De installatie die zorgt voor verwarming in de zomer en verkoeling in de winter is aangesloten op een warmtepomp.
 • Er wordt getracht om zo weinig mogelijk energie te verbruiken. Met ons gezin én het bedrijf samen verbruiken we al jaren heel wat minder energie dan het gemiddelde gezin. In 2020 was dit voor elektriciteit 2600 kWh (dat is 1.5 keer minder dan een doorsnee gezin). Ook deze cijfers proberen we elk jaar te verbeteren.
 • De website van Druantia wordt duurzaam gehost, door het gebruik van low voltage servers, energiezuinige infrastructuur en groene stroom.
 • Om het waterverbruik te beperken wordt er gebruik gemaakt van spaarkoppen (op de kranen) en spaarknoppen (op het toilet). Het condensatiewater van de hoogrendementsketel in het magazijn wordt niet afgevoerd maar benut (als toiletspoelwater). Datzelfde toilet krijgt ook watertoevoer van opgevangen regenwater.
Volledig recycleerbare, lood- en cadmiumvrije Solar Frontier zonnepanelen.

Solidariteit en diversiteit

 • Gedurende het jaar steunt Druantia verschillende lokale projecten waaronder voornamelijk De Wielewaal en de Sociale kruidenier Lier (voedselbank). Wij zijn sinds 2019 trotse sponsor van het knuppelpad in het natuurgebied Nazareth-Zuid.
 • Wij eten zo veel mogelijk biologisch, van lokale boeren of van eigen teelt. We drinken geen flessenwater, wel kraantjeswater.
 • Wij dragen graag Eerlijke Mode (Fair Fashion). Kledij van milieu- en huidvriendelijke stoffen gemaakt door mensen die hiervoor een eerlijk loon krijgen. Alle textiel wordt gewassen met milieu- en huidvriendelijke producten.
 • Vanaf de ontwerpfase van de verbouwingen van de winkel werd rekening gehouden met mindervaliden. Om rolstoelpatiënten makkelijk te laten winkelen werd gekozen voor een winkeldeur met zeer brede uitdraai en voldoende brede gangen.
 • We raden onze klanten actief aan om niet meer, maar betere producten te kopen. Producten die actieve werkzame ingrediënten bevatten die goed zijn voor je huid, producten die we je kunnen adviseren omdat we ze zorgvuldig uitgekozen hebben en uitvoerig getest.
Het knuppelpad waar we héél trots sponsor van zijn!