Top ingrediënten in natuurcosmetica – deel 1: Karitéboter

Aloë vera gel, hyaluronzuur, arganolie, karitéboter… je hebt vast al eens van deze ingrediënten gehoord of er al over gelezen. Ongetwijfeld vind je één of meerdere terug op de verpakking van je natuurlijke verzorgingsproducten. Of wie weet, ben je er zelf al mee aan de slag gegaan bij het maken van je eigen cosmetica. Maar wat zijn deze ingrediënten nu eigenlijk, waar komen ze vandaan én vooral: wat doen ze? Wij nemen veelgebruikte ingrediënten in natuurlijke cosmetica voor jou onder de loep. In deze blogpost richten we onze aandacht op Karité- of sheaboter.

Herkomst

Deze 100% plantaardige boter wordt geperst uit de vruchtpitten van de Karitéboom (Butyrospermum parkii). Deze loofboom behoort tot de natuurlijke vegetatie van de Afrikaanse savanne en wordt tussen de 10 à 15m hoog. De wit-bruine bloemen groeien uit tot groenbruine vruchten waarvan de kern voor 50% uit vet bestaat. De verwerking van deze bruinachtige noten is een arbeidsintensief proces. De noten worden gekraakt en hun schil verwijderd. Daarna worden ze fijngemalen en in water verhit totdat de shea olie komt bovendrijven. Deze olie, verkregen uit eerste persing, wordt geraffineerd en gekristalliseerd tot boter.

Eigenschappen

Karité-of sheaboter heeft in ongeraffineerde vorm een lichtgele kleur, geraffineerd is ze ivoorwit. De textuur is vast bij kamertemperatuur en smelt op 35° waardoor deze boter perfect smeerbaar is wanneer je ze even opwarmt tussen de handpalmen. De geur is nootachtig en vervliegt snel na het aanbrengen.

Belangrijkste inhoudsstoffen

Karité- of sheaboter kenmerkt zich door zijn hoge percentage onverzeepbare bestanddelen (tot 10%), waarvan het grootste deel triterpenoïden. Ook bevat deze boter een hoge concentratie aan vetzuren waaronder stearinezuur (38%) en oliezuur (49%). Het percentage oliezuur is zelfs uitzonderlijk hoog voor een plantaardige boter en deze zorgt voor de bijzonder zachte consistentie. Sheaboter is stabiel, bevat veel vitamine E en zit boordevol antioxidanten.

Toepassingen

Karité- of sheaboter verzacht symptomen van ontsteking en irritatie en herstelt de huidbarrière. Ze voedt en verzorgt droge, beschadigde, gevoelige en rijpe huid en is ook effectief op droog en broos haar. Daarnaast beschermt en verzacht ze de huid tijdens en na het zonnebaden. Deze boter is daarenboven ook een natuurlijk verdikkingsmiddel voor crèmes en lotions.

Producten met karité- of sheaboter

  • In de Sooth face & body crème is karitéboter één van de hoofdingrediënten. Mede dankzij deze boter bezit Sooth een herstellende werking op zeer droge en geïrriteerde huid.
  • In de Bad Weather survival balsem beschermt o.a. karité boter tegen weersinvloeden en vervuiling van buitenaf.
  • De zonneproducten van Santaverde bevatten ook een grote hoeveelheid karité, die de huid beschermt tijdens en na het zonnen.
  • De make up van Marie W. heeft naast een esthetische ook een verzorgende functie dankzij o.a. karitéboter.
  • Zelfs reinigingsproducten kunnen een hoge dosis karitéboter bevatten: in de reinigingsmelk van Liquidflora staat karitéboter zelfs als tweede belangrijkste ingrediënt in de lijst

In onze winkel vind je nog meer dan 120 andere producten met karité- of sheaboter!

DIY-recepten met karité- of sheaboter

Welk ingrediënt wil je graag dat we een volgende keer onder de loep nemen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.