FAQ Wasbare inlegkruisjes en maandverband

Wasbare inlegkruisjes en wasbaar maandverband werken op dezelfde manier als wegwerp inlegkruisjes en -maandverband. Het grote verschil is uiteraard dat, in plaats van ze weg te gooien, je ze wast en terug gebruikt. Dat zorgt niet alleen voor minder afval, het is ook goedkoper! Elk wasbaar inlegkruisje of maandverband is gelijk aan 75 wegwerpvarianten.

Wasbare inlegkruisjes en wasbaar maandverband zijn ook zachter dan plastic, geven een droger gevoel, geven minder kans op irritatie of onaangename geurtjes. Ecofemme heeft wasbare inlegkruisjes, wasbaar maandverband, maandverband plus, nachtverband, een starter kit en ook een handig opbergtasje.

Hoe draag ik wasbare inlegkruisjes en maandverband?

De crèmekleurige kant draag je naar je lichaam toe, de gekleurde kant tegen je ondergoed. De flapjes maak je vast met drukknopjes onder je ondergoed, zodat de pad perfect blijft zitten in je ondergoed. We raden je aan goed aansluitend ondergoed te dragen.

Hoe was ik wasbare inlegkruisjes en maandverband?

Je kan ze met de hand wassen of in de wasmachine. Laat je gebruikte inlegkruisjes en maandverbanden eerst 30 minuten weken in koud water. Het meeste bloed wordt verwijdert tijdens het weken. Je kan je geweekte pads met de hand schoonmaken met een stuk zeep, of je kan ze in een wasnetje steken en zo de wasmachine in (max 40°). Eerst weken in koud water en daarna pas wassen zorgt ervoor dat je pads ook vlekvrij blijven. Drogen kan het beste aan de waslijn of in de droogtrommel op lage temperatuur.
Je kiest zelf welke wasroutine je verkiest. Je kan je pads één voor één wassen, telkens na gebruik. Of je verzamelt je gebruikte pads en wast ze tegelijk als je menstruatie voorbij is.

Van wat zijn de wasbare inlegkruisjes en maandverband gemaakt?

De Ecofemme wasbare inlegkruisjes en maandverband zijn gemaakt van GOTS gecertificeerd biologisch katoen. De bovenste laag is gemaakt van zacht flannel biologisch katoen. De binnenste lagen zijn gemaakt van ultra absorberend flannel biologisch katoen. De onderste laag is gemaakt van waterdicht PUL. PUL is een ademend laagje dat geurtjes voorkomt en het mooiste ondergoed beschermt. Het wordt wereldwijd gebruikt in allerlei soorten en maten van wasbare inlegkruisjes, maandverband en luiers.
De bovenste en binnenste lagen van de Ecofemme wasbare inlegkruisjes en maandverband zijn gemaakt met ongebleekt en ongekleurd biologisch katoen. De onderste laag is ook biologisch katoen, gekleurd met natuurlijke kleurstoffen en met de hand geweven in kleine lokale weverijen.

Hoe vaak moet ik wasbare inlegkruisjes en maandverband verwisselen?

Je verwisselt je wasbare inlegkruisjes of maandverband net zo vaak je dat met een wegwerpvariant zou doen. Elke 4 tot 6 uur, afhankelijk van de hoeveelheid bloedverlies en de lengte van je cyclus. Als je inlegkruisje of maandverband nat begint aan te voelen is het tijd om te verwisselen.

Hoe wissel ik mijn wasbaar inlegkruisje of maandverband als ik op school/werk ben?

In het begin is het handig om je pads te leren kennen als je thuis bent. Van zodra je je comfortabel voelt met je wasbare inlegkruisjes en maandverband, kan je ze ook op school of werk gebruiken. Voor je vertrek steek je propere inlegkruisjes en maandverband in het opbergtasje. Wanneer je op het werk of school je pad moet verwisselen, dan kan je het tasje zo meenemen naar het toilet. Je gebruikte pad kan je in dichtplooien (buitenste kanten naar het midden en gekleurde zijde naar buiten, net als een envelopje) en vastklikken met het drukknopje om lekken te voorkomen. Je gebruikte pad kan dan als een compact pakje terug meegenomen worden naar huis om te wassen.

Hoeveel wasbare inlegkruisjes en maandverband heb ik nodig?

Kies je voor een menstruatiecup, dan heb je 3 tot 6 inlegkruisjes nodig. Kies je voor maandverband dan heb je 10 tot 15 verbanden nodig. Bereken hoeveel wegwerpproducten je normaal gebruikt, je hebt dezelfde hoeveelheid wasbare inlegkruisjes of maandverbanden nodig. Heb je een lange menstruatie, dan kan je je pads ook tussendoor wassen en drogen. Weet je niet hoeveel maandverband je nodig hebt? Koop dan de Ecofemme Starter Kit aan en gebruik deze en de rest van je wegwerpmaandverband tijdens je volgende menstruatie. Daarna weet je exact hoeveel inlegkruisjes en verbanden je nog nodig hebt.

Wat moet ik doen vóór het eerste gebruik?

Zoals met elk nieuw kledingstuk, en zeker met ondergoed, moet je je wasbare inlegkruisjes en maandverbanden wassen voor het eerste gebruik. Om het absorberende vermogen van het biologische flannel katoen nog te verhogen wordt aangeraden ze 2-3 keer met de hand te wassen met zeep en ze gedurende de nacht in koud water te weken.

Hoe lang gaan de wasbare inlegkruisjes en maandverband mee?

Gemiddeld gaan wasbare inlegkruisjes en maandverbanden zo’n 5 jaar mee, of ongeveer 75 keer wassen. Je verkort de levensduur door gebruik te maken van wasverzachter, een wasborstel of de droogkast.

Kan ik wasbare inlegkruisjes en maandverband gebruiken als kraamverband?

Ja. De eerste weken na je bevalling heb je veel bloedverlies. De meeste vrouwen verkiezen om tijdens deze periode het nachtverband te gebruiken zolang het nodig is. Na ongeveer 6 weken is ook je baarmoedermond terug gesloten en kan je ook terug je menstruatiecup en wasbare inlegkruisjes gebruiken.

Kan ik wasbare inlegkruisjes en maandverband gebruiken bij urineverlies?

Ja, natuurlijk. Afhankelijk van de hoeveelheid urineverlies, gebruik je een inlegkruisje, maandverband of nachtverband.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.