Anti-luizen spray

anti-luizen spray

De zomervakantie ging – zoals altijd – veel te snel voorbij. ’t Is alweer september en de kinderen gaan opnieuw naar school! Het moment van het jaar waarop kleine vervelende kriebelbeestjes zich verstoppen in de haren van jullie spruiten. 

Om jeuk en krabben te vermijden en om luizen en neten op een natuurlijke manier te bestrijden, hebben wij voor jullie een driestappenplan met een bijzonder efficiënte antiluizen olie samengesteld. 

Deze olie bevat etherische oliën van Tea Tree, Lavandin, Citroengras en Rozemarijn, die allemaal preventief werken tegen parasieten, waaronder de hoofdluis. Tea Tree is zelfs parasiet dodend. Ook neemolie wordt traditioneel gebruikt als insecten- en schimmelwerend middel. Naast deze oliën haal je ook best MCT olie, appelazijn, alcohol 70% gedenatureerd en een luizenkam in huis.

Op naar een parasietenvrij schooljaar!

Stap 1: Voorbehandeling met appelazijn

Neten bezitten een kleverige stof waardoor ze vastplakken aan de haren. Appelazijn lost deze stof op en zorgt ervoor dat de neten loskomen en gemakkelijk uit te kammen zijn.

Maak het haar goed nat met appelazijn. Let op, wanneer je op je hoofdhuid wondjes hebt van het krabben, kan dit wel even prikken. Laat de haren opdrogen.

Stap 2: Behandeling met anti-luizen spray

Ingrediënten (100g):
Instructies:
  • Weeg de MCT- en de neemolie af in de maatbeker. Indien de neemolie hard is geworden door een lagere temperatuur, zet het flesje neemolie in een glas met warm water of warm het even zachtjes au-bain-marie op. Zo wordt de olie weer vloeibaar.
  • Voeg de etherische oliën toe.
  • Roer door elkaar met de roerstaaf.
  • Giet het mengsel in het aluminium flesje en sluit af met de spraypomp.
  • De anti-luizen spray is klaar voor gebruik en ongeveer 3 maanden houdbaar.
Gebruik:

Spray de anti-luizen olie, strook per strook, vanaf de hoofdhuid tot de haarpunten, in voldoende hoeveelheid zodat het haar er vochtig uitziet. Laat gedurende minimum 15 minuten inwerken. 

Was het haar nadien met het shampoo blokje Kidoodoo van Pachamamaï. Deze shampoo bevat neemolie en voorziet een verdere preventieve werking tegen luizen. Eventueel een tweede maal herhalen om alle olie uit het haar te wassen.

Gebruik een luizenkam om alle neten en luizen grondig te verwijderen. Begin bij de haarwortel en kam zo naar beneden. Gebruik een doek om de kam geregeld proper te maken.

Herhaal stap 1 en 2 na 7 dagen.

Stap 3: Bijkomende voorzorgen en preventie

Om herbesmetting te voorkomen is het belangrijk om alle linnen, wasgoed, knuffels te wassen met heet water (60°). Vermijd ook het gemeenschappelijk gebruik van kammen en borstels. Zetels, matrassen en bedden kunnen niet gewassen worden maar kan je sprayen met ontsmettingsalcohol. Hieraan kan je ook Tea Tree olie toevoegen. Tapijten grondig stofzuigen en sprayen. Ook mutsen en sjaals worden best behandeld. Verder is het aangeraden om alle leden van het gezin een antiluizenbehandeling (stap 1 en 2) te geven.

Je kan vóór het naar school gaan, preventief ook enkele druppels etherische olie van Lavandin in het haar van je kind wrijven.

Eén luis kan 300 eitjes leggen op 6 dagen. Het is dus cruciaal om snel en juist te handelen. Herhaal de volledige behandeling om de 7 dagen totdat je kind luisvrij is.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.